4.2 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriInvestiții de peste 5 milioane euro la ANSVSA pentru depistarea pesticidelor din...

Investiții de peste 5 milioane euro la ANSVSA pentru depistarea pesticidelor din fructe și legume

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va investi peste 5 milioane de euro pentru achiziţionarea unor echipamente menite să mărească capacitatea analitică în privinţa determinării reziduurilor de pesticide din probe de produse alimentare de origine nonanimală (fructe şi legume), prelevate în cadrul controalelor oficiale, a anunţat joi instituţia.

ANSVSA menţionează că va dezvolta şi va implementa metode de analiză specifice determinării reziduurilor de pesticide din produse alimentare prin investiţii în cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) şi Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Constanţa, Suceava, Bucureşti, Olt şi Ialomiţa.

Prin investiţiile în echipamente performante şi metode de analiză, se va întări capacitatea analitică actuală, se va reduce timpul de eliberare a buletinelor de analiză la 24 de ore, ceea ce va creşte viteza de reacţie a serviciilor veterinare şi, implicit, gradul de protecţie a sănătăţii consumatorilor.

În acest moment, determinarea reziduurilor de pesticide din produse alimentare de origine nonanimală se efectuează în cadrul a 3 laboratoare sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor ce aparţin Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Bucureşti, Constanţa şi Olt.

Echipamentele de laborator utilizate, cu excepţia celor din Constanţa, au fost achiziţionate în perioada 2008-2009.

Capacitatea analitică actuală a laboratoarelor din reţeaua ANSVSA, pentru aceste determinări, face ca timpul de eliberare a buletinelor de analiză să fie de 3-4 zile.

O parte din bani vor fi direcţionaţi către dezvoltarea şi implementarea de metode de analiză specific determinării acizilor graşi trans (AGT), a hidrocarburilor aromatice/benzopirenilor şi a dioxinelor în cadrul IISPV şi DSVSA din Buzău, Vaslui şi Braşov.

Strategia de finanţare va include şi programul de supraveghere a bolilor la animale – prin achiziţia de linii ELISA (pentru stabilirea unui diagnostic în cazul unor boli la animale precum leucoza bovină, bluetongue, EST, bruceloza, pesta porcină clasică, pesta porcină africană etc.), autoclave şi hote (utilizate pentru sterilizarea, respective decontaminarea materialelor de laborator) şi programul de supraveghere în domeniul produselor medicinal veterinare.

ANSVSA are la dispoziţie, în prezent, un buget suficient pentru a demara o procedură de achiziţie public pentru procurarea unor echipamente de laborator perfomante pentru întărirea capacităţii analitice, prin dotarea şi modernizarea laboratoarelor din reţeaua sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai...

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Scheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Pomii de cais pot fi afectați în diferite etape ale vegetație de o gamă largă de boli și dăunători....
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate