3.2 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriPlatformă de colectare a gunoiului de grajd, în valoare de două milioane...

Platformă de colectare a gunoiului de grajd, în valoare de două milioane de lei

Fermierii din Drăguşeni, judeţul Iaşi, beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd, un proiect în valoare de aproape două milioane de lei, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

Noua platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd are o capacitate de stocare de 1.600 mc/an şi a fost construită în afara zonelor locuite, ceea ce reduce substanţial disconfortul produs de bălegarul care, altfel, ar fi stocat în gospodării.

Investiţia s-a ridicat la valoarea de 1.989.207 lei (inclusiv TVA), din care 114.764 lei este contribuţia din bugetul local.

Totodată, investiţia a inclus şi un set de utilaje pentru buna exploatare a platformei, respectiv pentru dezvoltarea unui sistem public de colectare a bălegarului de la crescătorii de animale: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

Potrivit Ministerului Mediului, Unitatea Administrativ Teritorială decide asupra modului în care costurile de exploatare a platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local.

Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Aflat în cea de-a doua fază a sa, de finanţare adiţională, proiectul iniţial a început în 2008, s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022.

În această fază a proiectului vor putea primi finanţare peste 86 de comunităţi locale. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important...

Cum se construiește o seră (solar) din țevi de plastic

Să fie oare dificil de montat o seră din țeavă PVC? Nici pe departe, serele cu scheletul din plastic...

Îngrășămintele verzi: Top 5 specii de plante ce combat dăunători și boli din sol

Sideratele (îngrășămintele verzi) sunt plante cultivate în scopul încorporării lor ulterioare în sol pentru a îmbunătăți structura solului, a-l...

Uleiul horticol – când și combinat cu ce îl aplicăm la pomi

Uleiul horticol este un produs ce are la bază uleiurile parafinice sau uleiul vegetal de rapiță, utilizat în scopul...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate