-5.3 C
București
marți, 25 ianuarie, 2022

-

HomepageȘtiriINS: Suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin...

INS: Suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin a fost de 180.683 hectare

Suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin a fost de 180.682,96 hectare în 2020, din care 93,6% a fost cultivată cu viţă de vie pentru vin nobil, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis, joi, AGERPRES.

Aproape jumătate din suprafaţa cultivată cu viţă de vie, respectiv 41,6%, se află în regiunea de dezvoltare Sud-Est.

‹ adv ›

Suprafaţa cultivată cu struguri de vin DOC (denumire de origine controlată) a reprezentat 20% din suprafaţa cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin nobil, inclusiv hibrid interspecific şi 18,7% din suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie.

Totodată, suprafaţa cultivată cu struguri de vin IG (indicaţie geografică) a reprezentat 9,7% din suprafaţa cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin nobil, inclusiv hibrid interspecific şi 9,1% din suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie, arată reprezentanţii INS.

La suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin, regiunea de dezvoltare Sud-Est deţine cea mai mare pondere (41,6%), urmată de regiunile Sud-Vest Oltenia (16,6%), Sud-Muntenia (15,5%), Nord-Est (15,3%), Nord-Vest (4,2%), Centru (3,4%) şi Vest (3,2%).

De asemenea, la suprafaţa cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin nobil, regiunea de dezvoltare Sud-Est deţine cea mai mare pondere (41,4%), urmată de regiunile Sud-Vest Oltenia (17,2%), Sud-Muntenia (16,4%), Nord-Est (15,7%), Nord-Vest (4,3%), Vest (2,7%) şi Centru (2,2%).

Şi la suprafaţa cultivată cu struguri de vin DOC, regiunea de dezvoltare Sud-Est deţine cea mai mare pondere (42,8%), urmată de regiunile Nord-Est (16,0%), Vest (11,2%), Centru (10,0%), Sud-Muntenia (9,5%), Sud-Vest Oltenia (9,0%) şi Nord-Vest (1,5%).

La suprafaţa cultivată cu struguri de vin IG, tot regiunea de dezvoltare Sud-Est deţine cea mai mare pondere (76,9%), urmată de regiunile Sud-Muntenia (7,5%), Nord-Vest (5,5%), Nord-Est (5,1%), Sud-Vest Oltenia (4,1%) şi Vest (0,9%).

Din punct de vedere al structurii suprafeţei totale cultivată cu viţă de vie pentru struguri de vin, pe clase de mărime a exploataţiilor viticole, în anul 2020, cele mai mari ponderi sunt deţinute de clasele de mărime 0,10 – 0,49 ha (37,4%) şi de cel puţin 10 ha (31,4%).

Sursa foto: mustdejidvei.ro

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Producerea răsadului de roșii. Când se seamănă, îngrijire

Creșterea răsadului de roșii poate fi realizată cu succes respectând cerințele culturii. În acest articol vom oferi mai multe...
- adv -spot_img

Ucraina: Investițiile în sectorul agricol au crescut cu 30% după deschiderea pieței terenurilor

Potrivit prim-ministrului Denis Șmihal din Ucraina, investițiile în sectorul agricol au crescut cu 30% după deschiderea pieței terenurilor în...

Cel mai mare importator de grâu din lume cauzează creșterea livrărilor

China va continua să cumpere o parte din ce în ce mai mare din recolta mondială de grâu, după...

De citit

Prognoza agrometeorologică pentru perioada 24 ianuarie-6 februarie

Vremea se va încălzi uşor în majoritatea regiunilor, în...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției