21.7 C
București
joi, 29 iulie, 2021

-

HomepageȘtiriINS: Numărul sacrificărilor a crescut la ovine şi caprine, iar la bovine,...

INS: Numărul sacrificărilor a crescut la ovine şi caprine, iar la bovine, la porcine şi la păsări a scăzut, în mai

Numărul sacrificărilor a crescut la ovine şi caprine, iar la bovine, la porcine şi la păsări a scăzut, în mai, comparativ cu aceeaşi lună din 2020, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.

Potrivit INS, greutatea în carcasă a crescut la ovine şi caprine şi la păsări, iar la bovine şi la porcine a scăzut, în mai 2021, faţă de mai 2020.

În luna mai 2021, faţă de luna aprilie 2021, numărul sacrificărilor şi greutatea în carcasă au scăzut la toate speciile de animale şi păsări. Astfel, numărul bovinelor sacrificate a scăzut cu 13,5%, iar greutatea în carcasă s-a diminuat cu 11,5%, faţă de aceeaşi lună din 2020. Raportat la aprilie numărul bovinelor sacrificate a scăzut cu 11,8%, iar greutatea în carcasă cu 10,9%.

La specia porcine, în luna mai s-au sacrificat cu 6,4% mai puţine animale, iar producţia de carne de porc consemnată a fost cu 4,7% mai mică faţă de mai 2020. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au scăzut cu 7,3%, iar producţia de carne de porc a fost cu 5,4% mai mică.

În ceea ce priveşte sacrificarea ovinelor şi caprinelor, datele INS arată o creştere cu 51,4% faţă de mai 2020, greutatea în carcasă fiind cu 32,9% mai mare. Comparativ cu luna anterioară, sacrificările au coborât cu 87,4%, iar greutatea în carcasă cu 87,1%.

Potrivit datelor INS, sacrificările de păsări au scăzut cu 2,1% şi producţia de carne a crescut cu 5,6% faţă de mai 2020, în timp ce, raportat la luna precedentă, au scăzut cu 2,1%, respectiv cu 1,9%.

Greutatea medie în carcasă consemnată în luna mai 2021 a fost de 168,2 kilograme la bovine, 94,8 kilograme la porcine, 10 kilograme la ovine/caprine şi 1,7 kilograme la păsări.

INS precizează că datele lunare privind sacrificările totale de animale şi păsări sunt obţinute prin însumarea datelor provenite din cercetarea statistică lunară pentru unităţile industriale specializate (abatoare), care furnizează date privind producţia de carne (numărul de capete sacrificate, greutatea în viu şi greutatea în carcasă a acestora).

Cercetarea statistică este de tip exhaustiv (datele se colectează de la circa 200 de operatori economici) şi se adresează tuturor întreprinderilor din întreaga ţară care au activitate principală sau secundară „Producţia şi conservarea cărnii”.

De asemenea, sunt folosite şi estimări ale sacrificărilor din afara abatoarelor, respectiv numărul de animale şi păsări sacrificate şi greutatea în viu a acestora realizate de specialiştii direcţiilor agricole judeţene ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Greutatea medie în carcasă reprezintă raportul dintre greutatea în carcasă totală şi numărul de animale sau păsări sacrificate. 

Sursa foto: pxhere.com

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fermierii trebuie să protejeze animalele în perioadele caniculare

Crescătorii de animale trebuie să respecte măsurile specifice protejării animalelor în perioadele caniculare, atrage atenţia Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară...
- adv -spot_img

Identificarea unor terenuri pentru a fi împădurite, în analiza miniştrilor Mediului şi Agriculturii

Identificarea unor categorii de terenuri care pot fi împădurite, cum ar fi cele administrate în prezent de Agenţia Domeniilor...

Producătorii de legume n-au nicio şansă să reziste pe piaţă dacă nu se asociază

Producătorii de legume pot să câştige mai mult pe un contract ferm, dacă îşi unesc forţele şi îşi vând...

Noi pe Facebook

De citit

APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

Potrivit unui comunicat de presă, Agenția de Plăți şi...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției