‹ adv ›
joi, 23 martie, 2023
6.7 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriIndicele FAO a prețurilor la alimente este în continuă creștere

Indicele FAO a prețurilor la alimente este în continuă creștere

Potrivit unui comunicat de presă, prețurile globale ale mărfurilor alimentare au crescut în septembrie, determinate de înăsprirea condițiilor de aprovizionare și a cererii pronunțate pentru produsele de bază, cum ar fi grâul și uleiul de palmier, a anunțat astăzi Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

În septembrie, Indicele FAO al prețurilor la alimente a avut în medie 130,0 puncte, în creștere cu 1,2% față de august și cu 32,8% mai mare decât în septembrie 2020. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare.

Indicele FAO al prețului uleiului vegetal s-a mărit cu 1,7 la sută în luna respectivă – și cu aproximativ 60 la sută față de septembrie 2020. Prețurile internaționale ale uleiului de palmier au atins cotele maxime din ultimul deceniu, din cauza cererii solide la import, la nivel mondial și a preocupărilor legate de lipsa forței de muncă a migranților, care afectează producția din Malaezia. Prețurile mondiale ale uleiului de rapiță s-au apreciat în mod semnificativ, în timp ce cotațiile de ulei de soia și floarea soarelui au scăzut.

Indicele FAO al prețurilor la lactate a crescut cu 1,5% față de luna august, deoarece cererea globală semnificativă de import și factorii sezonieri din Europa și Oceania au favorizat creșterea cotațiilor internaționale pentru toate produsele lactate, în special pentru unt.

Indicele FAO al prețului la zahăr este cu 0,5% mai mare față de luna precedentă – și cu 53,5% față de anul ce a trecut – augmentarea fiind determinată de condițiile meteorologice nefavorabile și de prețurile mai mari ale etanolului în Brazilia – cea mai mare exportatoare de zahăr din lume. Pe de altă parte, încetinirea cererii globale de import și perspectivele bune de producție din India și Thailanda au limitat presiunea ascendentă asupra prețurilor.

Indicele FAO al prețurilor la carne a fost, practic, neschimbat în septembrie față de luna anterioară și a crescut cu 26,3 la sută în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Cotațiile de carne de ovine și bovine au crescut din cauza condițiilor de aprovizionare stricte, în timp ce cotațiile pentru carnea de pasăre și cea de porc au scăzut pe fondul volumelor ample de aprovizionare globale ale primei și ale cererii mai mici pentru celei din urmă, în China și Europa.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›
  • Citește despre ->
  • FAO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Recolta mondială de grâu din 2023 va fi a doua cea mai mare din istorie

În anul 2023, producția mondială de grâu se va...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv, situându-se acum cu...

Raport FAO: Oferta de cereale pentru 2022/23, în scădere 

În noul său Raport privind cererea și oferta de cereale, publicat vineri de către FAO, estimările pentru producția mondială de...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv, situându-se acum cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole