14 C
București
luni, 27 septembrie, 2021

-

HomepageȘtiriÎn 2021 avem șansa să dominăm clasamentul european agricol

În 2021 avem șansa să dominăm clasamentul european agricol

În acest an agricol, România s-ar putea clasa pe prima poziție între producătorii europeni de floarea-soarelui și porumb. La soia am putea devansa Franța pentru a ajunge pe poziția a doua.

Chiar dacă este un an agricol mult mai bun față de cel anterior, 2021 ar putea să nu aducă pentru România poziții mai bune în clasamentul producătorilor UE.

Conform unui top realizat de Institutul Național de Statistică, anul trecut România era cel mai mare producător de floarea-soarelui – cu 24,8% din producția UE, al doilea producător de porumb boabe  cu 16% din producție și al treilea producător de soia boabe  cu 11,7% din producție.

Pentru 2021, experții Comisie Europene estimează că România va recolta în jur de 3,33 milioane de tone de floarea-soarelui de pe 1,23 mii de hectare, față de 2 milioane de tone cu un an în urmă de pe 1,17 mii de hectare, după cum indică datele INS.

Există astfel șanse maxime ca fermierii români să rămînă lideri de piață în contextul în care Bulgaria, pe poziția a doua anul trecut, ar putea obține un total de 1,9 mii de tone.

Din punct de vedere al randamentelor medii, ultima analiză indică pentru România un plus de 28% față de 2020, până la 2,18 tone la hectar.

Am putea redeveni cel mai mare producător european de porumb

Pentru porumb, ultima prognoză indică o producție totală estimată la 16,19 milioane de tone, față de 10,15 milioane de tone în 2020 conform datelor INS pentru 2020. Aceasta ca urmare a unei suprafețe în plus cultivate ce va ajunge la aproximativ 2,6 mii de hectare și a unui randament mai bun de 5,6 tone la hectar față de 4,1 tone în 2020.

Și Franța, principalul producător din UE al anului trecut, va avea o creștere a suprafeței și a producție, dar va ajunge, conform estimărilor DG Agri, la un total de 12,9-13,7 milioane de tone, adică sub cel a României.

În ceea ce privește cultura de soia (boabe), DG Agri estimează pentru România un total de 459,2 mii de tone, în plus față de 2020 când INS spune că producția a ajuns la 305.800 tone.

Dacă estimările sunt corecte, acest lucru înseamnă că vom devansa Franța pentru care instituția europeană estimează un total de 423,8 mii tone, față de 421.000 de tone în 2020.

Lider va rămâne Italia, care anul trecut a generat 38,6% din producția totală a UE și pentru care DG Agri estimează acum un total de 1,1 milioane de tone.

Sursa foto: thespruce.com

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Variola la păsări – cum evităm răspândirea bolii. Tratament

O problemă actuală în perioada rece a anului, și anume toamna, este variola la păsări. Această boală este des...
- adv -spot_img

Numărul focarelor de pestă porcină africană a urcat la 620

Numărul focarelor active de pestă porcină africană (PPA) a urcat la 620 în această săptămână, de la 611 săptămâna...

Platformă de colectare a gunoiului de grajd de aproape două milioane lei

Crescătorii de animale din comuna Smeeni, judeţul Buzău, au la dispoziţie o platformă de colectare a gunoiului de grajd,...

Noi pe Facebook

De citit

Criza din sectorul european al îngrăşămintelor se extinde după ce o altă firmă a redus producţia

Un alt producător european de îngrăşăminte a decis să...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției