19.2 C
București
miercuri, 7 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul anunță că a convenit cu supermarketurile și fermierii o scădere a...

Guvernul anunță că a convenit cu supermarketurile și fermierii o scădere a prețului laptelui timp de 6 luni

Guvernul, reprezentanții procesatorilor și ai rețelei marilor magazine au convenit o reducere a prețului pentru laptele de consum pe o perioada de șase luni.

În acest moment, un litru de lapte în supermarketuri se vinde cu prețuri între 8 și 10 lei. Guvernul nu a anunțat care va fi nivelul reducerii prețului

Primele plăți se vor face începând cu 15 mai 2023 pentru cererile în valoare de 21,6 milioane de euro, depuse de crescătorii de vaci de lapte până la data de 23 martie 2023.

A doua tranșă de 22 milioane de euro se va plăti în semestrul al doilea din 2023, a precizat pentru G4Media un purtător de cuvânt al guvernului.

Decizia a venit după ce premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit marți cu reprezentanții asociațiilor de fermieri, de procesatori și ai rețelei marilor magazine.

„La nivelul Guvernului și al autorităților statului am făcut în aceste zile propria analiză și avem soluții pentru sprijinul fermierilor, al procesatorilor și pentru a ajuta piața laptelui, cu tradiție în România. Este important să optimizăm funcționarea întregului lanț de producție și distribuție, de la fermier până la raft, punând în centrul preocupărilor consumatorul român. Grija noastră este ca toți cetățenii români să aibă acces la produsele necesare pentru un trai decent”, a declarat premierul Ciucă.

Guvernul mai anunță că va fi îmbunătățită și adaptată, în termen cât mai scurt, măsura potrivit căreia procesatorii beneficiază de o primă de 10% din valoarea producției prelucrate în România. Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului.

Totodată, pentru a încuraja valorificarea laptelui și o alimentație sănătoasă, Guvernul va extinde și dezvolta „Programul pentru școli” și „Masa caldă în școli” începând cu viitorul an școlar.

Astfel, vor fi pregătite proiecte de acte normative pentru acordarea de produse lactate copiilor în fiecare zi în care frecventează cursuri școlare, și nu doar de trei ori pe săptămână ca până acum, dar și pentru actualizarea prețului pachetelor de care vor beneficia copiii și fluidizarea procedurilor de achiziție.

De asemenea, Guvernul pregătește creșterea numărului de școli în care se acordă o masă caldă sau un pachet alimentar elevilor care frecventează cursurile, potrivit comunicatului citat.

”Mă bucur că am reușit împreună să găsim o serie de soluții care să deblocheze piața laptelui. Știm cu toții însă că avem nevoie de măsuri pe termen lung. La nivelul Guvernului, lucrăm la un program de dezvoltare a sectorului agricol și industriei alimentare care să pună în valoare potențialul României și să garanteze securitatea alimentară cetățenilor noștri”, a precizat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Consultările între fermieri, procesatori și rețelele marilor magazine vor continua la nivelul Ministerului Agriculturii.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Hunedoara: Tone de miere, blocate la apicultori din cauza importurilor ieftine din Ucraina şi China

Peste 100 de tone miere de foarte bună calitate sunt blocate la apicultorii din judeţul Hunedoara din cauza cantităţilor...

Grâul s-a scumpit după distrugerea barajului şi escaladarea luptelor din Ucraina

Cotaţia grâului a crescut marţi după escaladarea luptelor dintre Rusia şi Ucraina, inclusiv prin distrugerea barajului hidroelectric de la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole