16.6 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGermania face o excepție pentru grâu de la rotația culturilor în 2023

Germania face o excepție pentru grâu de la rotația culturilor în 2023

Pentru a contracara criza alimentară globală, reprezentanții agriculturii din landurile germane au aprobat o propunere a ministrului federal Cem Özdemir de a continua să cultive terenuri care ar fi trebuit scoase din circuitul agricol.

Potrivit deciziei luate marți (16 august), fermierii pot continua să cultive cereale, floarea soarelui sau anumite leguminoase timp de un an pe terenuri pe care altfel ar fi fost obligați să le scoată din producție în temeiul politicii agricole comune (PAC) a UE. Reforma PAC intră în vigoare în statele membre UE începând din ianuarie 2023.

Spre deosebire de poziția inițială a lui Özdemir, Germania implementează astfel parțial derogarea propusă de Comisia UE la sfârșitul lunii iulie, care permite statelor membre să relaxeze anumite cerințe de mediu în cadrul PAC, din cauza impactului războiului din Ucraina pe piața mondială de cereale.

Aceasta include așa-numitul standard 8 de bune condiții agricole și de mediu (GAEC), care, începând cu 2023, impune fermierilor să lase necultivată o anumită suprafață din terenul agricol – 4% în Germania – ca pârghie pentru a îmbunătăți biodiversitatea.

Özdemir a fost inițial critic cu privire la relaxarea propusă de Comisie, în scopul creșterii producției interne de cereale pentru a reduce importul din Ucraina. El acuza în același timp executivul UE că evită responsabilitatea față de criza alimentară globală.

Cu toate acestea, mulți miniștri regionali, inclusiv actualul președinte al Conferinței Miniștrilor Agriculturii, ministrul agriculturii din Saxonia-Anhalt, Sven Schulze, de la Partidul Creștin-Democrați (CDU), au cerut să pună în aplicare pe deplin relaxarea permisă de executivul UE.

Prin urmare, la cea mai recentă întâlnire de la sfârșitul lunii iulie, guvernul federal și ale landurilor nu reușiseră să ajungă la un acord în această privință.

Acord „întârziat”

Decizia de marți a miniștrilor se bazează pe o soluție de compromis înaintată de Özdemir pe 6 august și cu care a convins, în mare parte, regiunile: în timp ce terenurile deja scoase din circuitul agricol vor putea rămâne astfel în continuare, fermierii sunt scutiți de obligația de a scoate alte terenuri din producție.

„Ceea ce vă prezint este un compromis care doare oricum l-am lua”, a explicat Özdemir anunțul propunerii sale.

În același timp, „nu a existat consens între guvernul federal și landuri” pentru implementarea completă a recomandărilor Comisiei „unu la unu”,  a spus Schulze într-o declarație de marți cu privire la decizia miniștrilor.

Politicianul creștin-democrat a salutat decizia unanimă a miniștrilor federal și regionali, despre care a spus că este „așteptată de mult”. În acest fel, a spus el:

Germania aduce „o contribuție importantă la securitatea alimentară globală” și dă „un semn de solidaritate în vremuri de resurse limitate”.

Asociația Fermierilor Germani a numit, de asemenea, propunerea lui Özdemir „întârziată” și a cerut aprobarea rapidă în cele 16 state federale, deoarece fermierii au început deja planificarea cultivării pentru anul următor.

Criticile la adresa deciziei de a cultiva terenuri de pânză au venit, între timp, din partea asociațiilor de mediu. ONG-ul conservaționist NABU, de exemplu, a descris decizia lui Özdemir:

„O dovadă a incapacității pentru politica agricolă germană”. Este „complet de neînțeles” motivul pentru care terenurile neîngrijite cu „potențial scăzut de producție ar trebui să intre în circuitul cultivării cerealelor”, a explicat președintele organizației, Jörg-Andreas Krüger.

Rotația culturilor: rotația nu mai e obligatorie pentru grâu, în 2023

Pe lângă regulile relaxate privind terenurile pârloagă, statele federale germane au convenit și asupra propunerii mai puțin contestate de suspendare pentru un an a cerinței de rotație a culturilor, cu scopul de a crește producția internă de grâu.

Conform noilor reguli PAC, fermierii europeni nu pot cultiva aceeași recoltă doi ani la rând dacă doresc să aibă acces la fondurile disponibile în condițiile stabilite în noua arhitectură verde a programului de subvenții agricole al UE.

De exemplu, dacă un câmp a fost plantat cu grâu de toamnă într-un an, ar trebui să fie cultivat porumb, rapiță sau culturi similare în anul următor.

Suspendarea regulii pentru 2023 este acum stabilită pentru a permite fermierilor să cultive din nou recolta foarte solicitată anul viitor, chiar și pe câmpurile care au fost deja folosite pentru grâu anul acesta.

În luna mai, Özdemir însuși a cerut Comisiei să permită statelor membre UE să suspende regulile de rotație a culturilor și, în consecință, a inclus acest lucru în propunerea sa de implementare în Germania.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial...
‹ adv ›

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole