22.8 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii din Giurgiu au la dispoziţie o nouă platformă de colectare a...

Fermierii din Giurgiu au la dispoziţie o nouă platformă de colectare a gunoiului de grajd

Fermierii din judeţul Giurgiu au la dispoziţie o nouă platformă de colectare a gunoiului de grajd, finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis, luni, AGERPRES.

Investiţia din comuna Colibaşi, judeţul Giurgiu, vine în sprijinul crescătorilor de animale, care nu vor mai fi obligaţi să investească sume importante în infrastructura pentru depozitarea şi compostarea bălegarului, deoarece vor beneficia de o platformă comunală pentru colectarea gunoiului de grajd, construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN).

Noua platformă are o capacitate de stocare de 1.620 mc/an, cu o valoare a investiţiei de 1,7 milioane de lei cu TVA, asigurată de Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) în proporţie de 93,8%, cofinanţarea comunei de 6,2% fiind plătită din bugetul local.

„Investiţiile implementate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, finanţate din fonduri guvernamentale, au ca scop principal reducerea poluării apelor subterane şi de suprafaţă cu nitraţii proveniţi din gunoiul de grajd şi, prin aceasta, creşterea calităţii vieţii în comunităţile afectate. În acelaşi timp, platformele comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd sunt un real sprijin pentru fermierii care lucrează cu APIA şi cu AFIR. Cei care depozitează gunoiul de grajd pe platforma comunală au acum nevoie de capacităţi de stocare individuale mult mai mici, care să acopere doar intervalul între două transporturi la platformă”, a declarat Naiana Milea, directorul Unităţii de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.

Modul în care urmează a fi acoperite costurile de exploatare a sistemului de colectare urmează a fi stabilit printr-o hotărâre a Consiliului Local. Practic, se urmăreşte implementarea unui serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele din gospodării şi fermele mici.

Pentru o cât mai bună funcţionare a platformei, investiţia a inclus şi achiziţionarea utilajelor necesare în managementul eficient al gunoiului de grajd pentru colectarea, manevrarea, compostarea şi împrăştierea gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

Se poate asigura, astfel, gestionarea corectă a gunoiului de grajd din această zonă, responsabilitate care implică atât fermierii cât şi autoritatea locală, obiectivul final fiind reducerea poluării apelor cu nitraţi.

În final, compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională.

Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale. 

Sursa foto: lumeasatului.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole