17.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriFermierii din acvacultură protestează miercuri în faţa Ministerului Agriculturii

Fermierii din acvacultură protestează miercuri în faţa Ministerului Agriculturii

Fermierii din acvacultură vor protesta miercuri, în intervalul orar 11:00 – 15:00, în faţa Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, acuzând autorităţile că ignoră problemele sectorului, care, în prezent, este aproape de faliment.

„Acest demers vine ca urmare a nevoii urgente de a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sectorul de acvacultură şi care au fost în mod constant ignorate de către autorităţi, lucru ce a condus ca, în prezent, sectorul să fie la un pas de faliment, în condiţiile în care 50% din consumul de specii produse în România provine din import. În opinia noastră, acvacultura reprezintă un sector prioritar pentru siguranţa alimentară naţională şi pentru dezvoltarea economică a spaţiului rural şi costier. Cu toate acestea în ciuda intervenţiilor şi presiunilor noastre permanente, acvacultura nu beneficiază de atenţia şi sprijinul adecvat al autorităţilor pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă”, se precizează într-un comunicat comun al Patronatului Peştelui din România şi al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie ROMFISH.

Potrivit documentului, printre motivele care au generat protestul se numără finanţările europene în contractele derulate prin POPAM, care falimentează sectorul în loc să îl sprijine, şi situaţia nerezolvată de 14 ani a terenurilor neconcesionate pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

Fermierii din sector acuză, de asemenea, tarifele foarte mari ale apei şi autorizaţiilor/avizelor accesorii pentru acvacultură şi birocraţia nejustificată, potrivit acestora, decât de interese financiare de grup.

În plus, cele două organizaţii arată că, deşi acvacultura este furnizor net de servicii de mediu, acestea nu sunt recunoscute şi nici compensate cum este cazul altor ramuri ale agriculturii.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Giurgiu: Trafic restricţionat în puncte de frontieră în urma unor proteste al fermierilor bulgari

Traficul este restricţionat, luni, pe ambele sensuri la ieşirea...
‹ adv ›

Fermierii anunță protest pe 7 iunie, dacă nu se soluționează problema importurilor cerealelor din Ucraina

Asociațiile de fermieri solicită Președintelui, Guvernului și Ministerului Agriculturii să întreprindă toate demersurile legale și diplomatice care se impun...

Dorin Florea: Fermierii trag un semnal de alarmă – ne comportăm de parcă am avea un parcurs în capitalism de sute de ani

Politicianul Dorin Florea, fostul primar al municipiului Târgu Mureş, consideră nejustificate reacţiile unor oficiali împotriva protestului fermierilor care a...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole