duminică, 22 mai, 2022
19.6 C
București

-

HomepageȘtiriFermierii cehi trebuie să îşi ţină păsările închise pentru a reduce riscul...

Fermierii cehi trebuie să îşi ţină păsările închise pentru a reduce riscul de gripă aviară

Autoritatea sanitară veterinară din Cehia a anunţat marţi că îi va forţa pe crescătorii de păsări să îşi ţină păsările închise, pentru a reduce riscul apariţiei unor focare de gripă aviară, informează Reuters.

Aceste măsuri valabile la nivel naţional vin după descoperirea unui număr din ce în ce mai mare de focare de gripă aviară înalt patogenă H5N1 în Cehia şi în alte ţări din Europa.

Restricţiile vor limita deplasările celor care lucrează la fermele de păsări şi vor forţa fermele să ţină efectivele de păsări în spaţii închise, cu excepţia unor păsări precum porumbei sau struţi.

„Obiectivul acestei măsuri este reducerea riscului de infecţie”, a precizat Autoritatea sanitară veterinară.

Începând de la finele lunii septembrie şi până în prezent, în Cehia au fost identificate cinci cazuri de gripă aviară la fermele de păsări şi alte cazuri în rândul păsărilor sălbatice. Ministerul Agriculturii a precizat însă că, în pofida acestor măsuri, consumatorii nu trebuie să îşi facă griji cu privire la cumpărarea de păsări sau ouă.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.

Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Fertilizarea cartofului și sfeclei de zahăr. Norme, îngrășăminte recomandate

Prima lege a agrochimiei este să-i dai solului cel puţin tot atât cât ai scos din el, altfel nu-i...

20 mai – Ziua mondială a albinelor 

Astăzi, 20 mai, este marcată Ziua mondială a albinelor. Scopul acestui eveniment este pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate