25 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în aprilie de la...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut uşor în aprilie de la nivelul record atins în martie

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut uşor în luna aprilie, după ce în luna martie a urcat la un maxim istoric, dar cu toate acestea securitatea alimentară mondială continuă să fie un motiv de îngrijorare din cauza condiţiilor dificile de pe piaţă, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite AFP.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna aprilie 2022, acest indice a scăzut cu 0,8% comparativ cu luna martie, până la 158,5 puncte, faţă de maximul istoric de 159,7 puncte atins în luna martie.

„Această mică scădere este o veste binevenită, în special pentru ţările cu venituri mici, dar cu toate acestea preţurile la alimente rămân apropiate de maximele atinse recent, ceea ce reflectă tensiunile persistente pe piaţă şi reprezintă o provocare la adresa securităţii alimentare mondiale”, a subliniat economistul şef de la FAO, Maximo Torero Cullen.

Datele FAO arată că, în pofida scăderii uşoare din aprilie comparativ cu luna martie acestui an, indicele global al preţurilor produselor alimentare este cu 29,8% mai mare decât era în luna aprilie a anului trecut, creştere care se datorează în parte şi îngrijorărilor cu privire la impactul invaziei ruseşti în Ucraina.

Reculul indicelui FAO în luna aprilie comparativ cu luna martie se datorează în primul rând unui declin de 5,7% înregistrat la preţul uleiurilor vegetale, pe măsură ce solicitările pentru raţionalizare au dus la scăderea preţurilor la uleiurilor de palmier, floarea soarelui şi soia.

De asemenea, preţul cerealelor calculat de FAO a scăzut cu 0,7% în luna aprilie, după un salt de 17% în luna martie.

În interiorul acestei categorii, preţurile internaţionale la grâu au crescut cu 0,2%, dar această creştere a fost contracarată de o scădere de 3% a preţurilor la porumb.

FAO subliniază că preţurile la grâu au fost afectate puternic de continuarea blocării porturilor ucrainene şi de îngrijorările cu privire la starea culturilor din SUA, dar au fost temperate de majorarea livrărilor din India şi de estimările referitoare la exporturi peste aşteptări din Rusia.

Pe de altă parte, preţurile internaţionale la zahăr au crescut cu 3,3% în luna aprilie, preţurile la carne au crescut cu 2,2%, iar preţurile lactatelor au crescut cu 0,9%.

Tot vineri, FAO a dat publicităţii şi un set de noi estimări revizuite cu privire la producţia mondială de cereale în sezonul 2021/2022. FAO se aşteaptă la o producţie mondială de cereale de 2,799 miliarde de tone, cu 0,8% mai mult decât producţia din sezonul 2019/2020.

În cazul grâului, FAO se aşteaptă în continuare ca producţia mondială să crească în 2022 până la 782 milioane de tone şi precizează că această prognoză ia în calcul o aşteptată reducere cu 20% a suprafeţelor recoltate în Ucraina precum şi scăderea producţiei din cauza secetei în Maroc. 

  • Citește despre ->
  • FAO
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

FAO: Preţurile mondiale la alimente, la cel mai redus nivel din februarie 2021

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut...
‹ adv ›

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 13,7% în 2023

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut cu 13,7% anul trecut, atenuând astfel temerile privind evoluţia preţurilor...

FAO recomandă majorarea producţiei de carne ca răspuns la provocările de sănătate din ţările sărace

Lumea trebuie să majoreze producţia de carne pentru a răspunde la foamea răspândită şi lipsurile de nutrienţi cu care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole