‹ adv ›
luni, 6 februarie, 2023
-1.4 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriFAO a prezentat noi estimări privind prețul cerealelor

FAO a prezentat noi estimări privind prețul cerealelor

Indicele FAO al prețurilor la cereale este mai mare în septembrie cu 2,0% față de luna precedentă. Prețul mondial la grâu s-a ridicat cu aproape 4% – fiind cu 41% mai mare decât cel de acum un an – din cauza înăspririi disponibilităților la export pe fondul unei cereri puternice.

A crescut și prețul mondial al orezului, în timp ce prețul porumbului a avansat cu 0,3 la sută moderat – în medie cu 38 la sută mai mare de la an la an – întrucât perspectivele mondiale îmbunătățite ale culturilor și demararea sezonului de recoltă în Statele Unite ale Americii și Ucraina au contracarat, în mare măsură, impactul provocat de închiderea porturilor afectate de uraganul Ida, care a lovit SUA.

„Dintre cerealele cele mai importante, grâul va fi monitorizat constant în următoarele săptămâni, prin analiza cererii în raport cu creșterea rapidă a prețurilor”, susține Abdolreza Abbassian, economist superior la FAO.


Producția record de cereale înregistrată în 2021 rămâne sub nivelul nevoilor de consum.

Conform noilor previziuni ale celui mai recent Rezumat FAO privind Cererea și Oferta de cereale, lansat tot astăzi, producția mondială de cereale, în acest an, se preconizează să atingă un record istoric de 2 800 de milioane de tone, însă aceasta este mai mică decât cerințele de consum anticipate în sezonul de comercializare 2021 -2022.

FAO anticipează ca, în 2021, să fie recoltate 776,7 milioane de tone de grâu, cu volume mai mari preconizate în Europa de Est și Australia, ceea ce va compensa diminuările producției preconizate în Canada și Federația Rusă fiind afectate de vremea nefavorabilă și pierderile din sezonul de plantare.

Prognoza pentru producția mondială de cereale grosiere este acum fixată la 1 504 milioane de tone, recoltele globale de sorg și orz crescând mai repede decât cele pentru porumb.

Producția mondială de orez este prevăzută la 50 de milioane de tone, un nou record, reflectând, în primul rând, așteptări mai semnificative din partea Indiei, pentru care orezul este cultura principală.

Utilizarea mondială a cerealelor în 2021 – 2022 este prognozată, în acest moment, la 2 811 milioane de tone, în creștere cu 1,8% față de sezonul precedent, condusă de o creștere semnificativă anticipată a utilizării grâului pentru hrana animalelor, tendință determinată, parțial, de prețurile ridicate ale cerealelor grosiere.

În consecință, se preconizează ca raportul global dintre stocurile de cereale și consumul acestora la nivel mondial, în 2021 – 2022, să se situeze la 28,4 la sută, în scădere cu 29,2 la sută față de anul precedent, dar indicând, totuși, un nivel general confortabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Raport FAO: Oferta de cereale pentru 2022/23, în scădere 

În noul său Raport privind cererea și oferta de cereale,...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în ianuarie, pentru a zecea lună consecutiv, situându-se acum cu...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au atins în 2021 un nivel ridicat record

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 14,3% în 2022, la cel mai ridicat nivel înregistrat...

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut, pentru a opta lună consecutiv

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în noiembrie, pentru a opta lună consecutiv, deşi s-a înregistrat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole