5.6 C
București
marți, 19 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExporturile agricole din Ucraina continuă, în ciuda dificultăților fermierilor din țările vecine

Exporturile agricole din Ucraina continuă, în ciuda dificultăților fermierilor din țările vecine

Comisia Europeană va continua să sprijine exporturile agricole ucrainene și intenționează să gestioneze perturbările pieței din statele UE învecinate cu Ucraina prin intermediul măsurilor de sprijin din cadrul Politicii Agricole Comune.

Coridoarele de solidaritate inițiate de UE pentru a facilita exporturile ucrainene pe toate rutele posibile și programul de liberalizare temporară a comerțului pe un an, care a suspendat tarifele și cotele la importurile de produse agroalimentare din Ucraina, au creat un aflux de cereale pe piața Uniunii Europene. 

Deși aceste măsuri au oferit un sprijin oportun și necesar pentru această țară devastată de război, creșterea semnificativă a produselor agricole a dezechilibrat piața și a provocat o consternare considerabilă în țările vecine, și anume România, Ungaria și Polonia.

Ca atare, Comisia Europeană a sugerat că intenționează să reconsidere programul de liberalizare a comerțului, ca urmare a presiunii tot mai mari din partea statelor membre.

Între timp, anumite surse au declarat pentru că Polonia a depus o declarație comună, împreună cu Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia, la reuniunea miniștrilor europeni ai agriculturii din 30 ianuarie, subliniind problemele legate de creșterea importurilor agricole din Ucraina și necesitatea de a sprijini fermierii din UE pentru a face față acestei situații. 

Dar, în pofida zvonurilor potrivit cărora unele țări ale Uniunii ar face presiuni pentru o restricție sau o interdicție a exporturilor de cereale din Ucraina, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, s-a grăbit să infirme astfel de idei:

„Nu a existat niciun stat membru care să fi spus că restricțiile sau interdicția comerțului cu Ucraina ar fi o opțiune”, a declarat el reporterilor în cadrul unei conferințe de presă care a urmat reuniunii miniștrilor agriculturii din UE și a subliniat că, dimpotrivă, țările UE au fost unite în sprijinul lor pentru Ucraina.  

Mai mult, un proiect de comunicat al Summitului UE-Ucraina, înainte de întâlnirea din 3 februarie, afirmă că Uniunea Europeană va lua în considerare cererea Ucrainei de a extinde măsurile dincolo de valabilitatea actuală, remarcând efectele de îmbunătățire a comerțului în urma suspendării temporare a tuturor tarifelor. 

Tensiuni în sectorul agricol  

Comisarul european pentru agricultură a recunoscut povara grea pe care țările UE care se învecinează cu Ucraina au trebuit să o suporte, dând exemplul sectorului avicol din Polonia, care a fost puternic afectat. Iar, acest lucru se datorează faptului că în Ucraina există o companie uriașă care controlează peste 70% din piață, a explicat Wojciechowski, subliniind situația dificilă a producătorilor din regiune și adăugând că trebuie luate măsuri pentru a atenua această situație.  

Dezbaterile s-au orientat, în special, către căutarea unor soluții de sprijinire a statelor membre afectate, a declarat comisarul.

„Pe asta ne-am concentrat – a fost vorba de a oferi ajutor comunității agricole și nu de a restricționa sau interzice importurile din Ucraina”, a subliniat el, adăugând că Executivul european nu îi va lăsa pe fermieri singuri în această luptă. 

De asemenea, surse din interiorul reuniunii au declarat că statele membre au solicitat Comisiei să propună instrumente de sprijinire a producătorilor din țările UE învecinate cu Ucraina care se confruntă cu dificultăți cauzate în mare măsură de o creștere foarte serioasă a importurilor de produse agricole ucrainene pe piața UE. Cu toate acestea, potrivit comisarului, juriul încă nu a decis cum ar putea funcționa astfel de scheme de sprijin. 

Wojciechowski a mai lansat ideea de a utiliza ajutorul pentru depozitare privată (PSA), o formă tradițională de intervenție publică a Uniunii Europene care are ca scop reechilibrarea unei piețe perturbate prin reducerea unei supraoferte pe termen scurt.

Ajutorul pentru depozitare privată este permis de legislația UE pentru anumite sectoare, cum ar fi zahărul alb și produsele lactate, dar trebuie să fie evaluat și aprobat de Comisie dacă depășește o anumită limită. 

Depozitarea temporară este una dintre măsurile de sprijin prevăzute în regulamentul privind organizarea comună a piețelor (OCP), partea din programul de subvenții agricole al UE care constituie plasa de siguranță pentru agricultori în caz de criză a pieței, contracarând, de exemplu, prăbușirea prețurilor. 

De asemenea, Janusz Wojciechowski și-a reiterat intenția de a face apel la un alt instrument inclus în PAC, și anume rezerva pentru situații de criză în valoare de 450 de milioane de euro, care poate fi utilizată pentru a finanța măsuri excepționale de contracarare a perturbărilor de pe piață care afectează producția sau distribuția. 

Deși comisarul a declarat că nu există încă un acord unanim în rândul statelor membre pentru o astfel de măsură, el a promis că va prezenta Colegiului comisarilor o inițiativă care să fie utilizată pentru a activa rezerva de criză. 

„În calitate de comisar responsabil pentru agricultură, voi face tot ce îmi stă în putință pentru a mă asigura că fermierii din aceste țări primesc sprijin și compensații pentru depozitarea volumelor excesive de stocare”, a declarat Wojciechowski, subliniind că problema trebuie abordată „chiar acum”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole