5.6 C
București
marți, 19 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCea mai tare licitație la ADS din istorie. „Granzii” agriculturii românești se...

Cea mai tare licitație la ADS din istorie. „Granzii” agriculturii românești se bat cu fonduri din afară

Urmează o săptămână de foc la Agenția Domeniilor Statului cu cele mai disputate licitații desfășurate vreodată. Circa 3.000 hectare de teren din județele Tulcea, Brăila și Buzău sunt scoase la concesionare, iar interesul este foarte mare în piață: peste 10 oferte pentru fiecare din cele trei societăți, până la acest moment, scrie puterea.ro.

Luni este ultima zi de depunere a documentelor de participare pentru societatea Orezul de la Gropeni Stăncuța (1.344 ha de teren agricol la care se adaugă 277 ha de teren neagricol) din Brăila pentru care există și cel mai mare interes, de altfel, dar și pentru Romagribuz Stâlpu – 50,2 ha de teren agricol și 1,17 ha de teren neagricol din județul Buzău, în timp ce pentru Agroindustriala Nufăru – 755 hectare de teren agricol și 94,6 ha de teren neagricol din județul Tulcea, termenl limită este 27 septembrie.

“Este cea mai frecventată licitație din ultimii treizeci de ani, s-au înscris granzii agriculturii românești și vreo două – trei fonduri din afară să liciteze pentru aceste terenuri. Este o oportunitate pentru noi ca Agenția Domeniilor Statului să câștigăm bani mai mulți, dar pe lângă aceastea sunt și niște condiții pe care ei trebuie să le îndeplinească. Dacă nu vor face performanță, nu cred că vor reuși să ducă la bun sfârșit contractul și nu cred că le convine să piardă din mână circa o mie cinci sute de hectare sau vreo șapte sute în partea cealaltă”, susține George Sava, director general al ADS.

Până la acest moment, au fost depuse peste 10 oferte, în cazul fiecărei suprafețe pentru care se organizează licitație, dar este foare posibil ca numărul să mai creasca luni și marți.

“Ofertele depuse, până acum, trec de 10 în ficecare caz, iar în acest calup regăsim, într-adevăr, granzii agriculturii românești și câțiva din afară care sunt foarte interesați, lucru care ne face să sperăm că într-adevăr va fi o bătălie care va duce arenda undeva destul de sus’’, a declarat pentru Puterea George Sava.

Directorul ADS menționează că își dorește ca cei care câștigă licitația să se țină de cuvânt, pentru că au fost destule cazuri când, după doar câteva luni, câștigătorii și-au dat seama că nu pot să-și îndeplinească obligațiile asumate și au renunțat la contract.

Unde se află suprafețele scoase la concesionare

Cea mai mare suprafață se află la Gropeni Stăncuța în județul Brăila – 1.344 ha de teren agricol la care se adaugă 277 ha de teren neagricol, suprafețe aflate în exploatarea societății Orezul Gropeni. Redevența minimă este de 842 kilograme/an/hectar, se arată într-un comunicat al agenției.

În județul Tulcea, se concesionează o suprafață de 755 hectare de teren agricol și 94,6 ha de teren neagricol exploatate de Agroindustriala Nufăru în localitățile Nufăru, Mahmudia și Marighiol. Redevența minimă este de 731 kilograme/an/hectar.

O suprafață cu mult mai mică se află în localitatea Stâlpu, județul Buzău, unde se organizează licitație pentru 50,2 ha de teren agricol și 1,17 ha de teren neagricol exploatate de Romagribuz Stâlpu. Redevența minimă este de 979 kilograme/an/hectar.

Durata concesiunii este de 20 de ani.

La data de 31 august, ADS monitoriza 826 de contracte concesionare/arendă/asociere în participațiune/locațiune/închiriere și convenții a terenurilor cu destinație agricolă care însumează  250.789 ha, din care 132.140 ha în concesiune, potrivit raportului de activitate al agenției.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole