8.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEuroparlamentarul Daniel Buda susține tinerii fermieri români la Bruxelles

Europarlamentarul Daniel Buda susține tinerii fermieri români la Bruxelles

O delegație de tineri fermieri din cadrul Clubului Fermierilor Români a câștigat pe 7 decembrie 2022 premiul pentru cel mai bun proiect digital, în cadrul celei de-a 8-a ediții a Congresului European al Tinerilor Fermieri din Parlamentul European.

Tema Congresului și competiției asociate de proiecte a fost Rolul tinerilor fermieri în asigurarea securității alimentare, evidențiind importanța angajării active a tinerilor in procesul de asigurare a rezilienței și competitivității agriculturii europene, precum și capacitatea lor de a juca rolul de activatori ai procesului de transformare a agriculturii pentru realizarea echilibrată a indicatorilor de performanță economică, de mediu și socială.

La congres au participat peste 300 de tineri fermieri din 16 state membre UE, care au prezentat proiecte inovative și sustenabile pentru agricultură.

Proiectul românesc a avut drept studiu de caz procesul de digitalizare al fermei EVEL-H Company din județul Vaslui și a fost susținut în forul european de europarlamentarul Daniel Buda, Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

Performanțele speciale ale României în domeniul agriculturii și industriei IT susțin posibilitatea reală pentru un proces accelerat de transformare a agriculturii românești după modelul Agriculturii 4.0, în care tinerii să joace rolul principal de vectori ai schimbării.

Daniel Buda a fost ambasadorul proiectului, susținând studiul de caz înaintat de absolvenții programului „Tineri Lideri pentru Agricultură” în fața juriului format din personalități emblematice la nivel european, a Comisarului European pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, și a colegilor din alte State Membre.

Este un premiu binemeritat pentru că proiectul pe care l-au prezentat corespunde unor așteptări ale Comisiei Europene, demonstrând un bun management al apei și nutrienților în sol și, în mod general, o abordare cât mai prietenoasă în cultivarea terenurilor. Clubul Fermierilor este o structură cu care lucrez foarte bine la nivel național. Îndemn toți fermierii să se implice în structuri asociative pentru că doar așa vom putea fi o voce în ceea ce înseamnă sectorul agricol la nivel european”, a declarat Daniel Buda la decernarea premiului în cadrul Parlamentului European.

Îi mulțumim domnului europarlamentar Daniel Buda pentru tot sprijinul pe care ni l-a acordat, nu doar în cadrul acestui proiect, ci și de la începutul activității Clubului Fermierilor Români. Câștigarea acestui premiu i se datorează, în parte, și domniei sale. Suntem convinși că prin colaborarea cu membrii Parlamentului European putem aduce în prim plan nevoile, dar și atuurile agriculturii din România, iar succesul cooperării cu dl. Buda ne demonstrează că doar lucrând împreună putem să atingem obiectivele propuse”, a declarat Florian Ciolacu, Director Executiv, Clubul Fermierilor Români.

Studiul de caz care a adus României premiul pentru cel mai bun proiect digital prezintă impactul digitalizării asupra predictibilității și sustenabilității afacerilor agricole.

Proiectul se concentrează asupra procesului de digitalizare în ferma EVEL-H Company, care a început în anul 2017 și a adus numeroase beneficii atât din punct de vedere financiar, dar mai ales din perspectiva impactului activității asupra mediului înconjurător.

Prin reducerea, chiar și până la 80%, a utilizării produselor de protecție a plantelor, prin sechestrarea carbonului în sol folosind tehnici conservative (minimum și no-till) sau prin integrarea digitală a proceselor din fermă, tânărul Alin Luculeasa, Manager Operațional, a reușit să transforme ferma în care activează într-un model de bune practici.  

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Delegația CFRO s-a întâlnit cu Comisarul Wojciechowski cu scopul de a definitiva viitorul agriculturii europene

Delegația Clubului Fermierilor Români, formată din membri ai Consiliului...
‹ adv ›

Grant pentru promovarea produselor agricole – oportunitate de finanțare a Programului AGRIP

Programul AGRIP are ca obiectiv promovarea competitivității și recunoașterii produselor agricole și alimentare ale Uniunii Europene, atât pe piața...

CFRO: Propuneri de modificari solicitate de fermieri – sM 17.1, transmise MADR

Clubul Fermierilor Români și Clubul Fermierilor Români Broker de Asigurare apreciază deschiderea pe care o are ministerul agriculturii pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole