19.6 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleElveţienii vor vota duminică cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor

Elveţienii vor vota duminică cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor

Elveţienii sunt chemaţi duminică la vot pentru a se pronunţa cu privire la interdicţia creşterii intensive a animalelor, într-o ţară cu un sector rural încă important şi care dispune deja de legi printre cele mai stricte din lume cu privire la bunăstarea animalelor, informează AFP.

Organizaţiile pentru apărarea animalelor, care sunt la originea iniţiativei, vor ca demnitatea animalelor din crescătorii, precum vite, păsări sau porci, să fie înscrisă în Constituţie.

Practic, această propunere, care a primit mai mult decât cele 100.000 de semnături necesare pentru a organiza un referendum în conformitate cu faimosul sistem de democraţie directă din Elveţia, ar eradica creşterea animalelor în regim industrial.

„Creşterea intensivă este un sistem de producţie care neglijează nevoile fundamentale ale animalelor”, acuză organizaţia pentru protecţia animalelor Sentience, care este la originea iniţiativei.

Organizaţia menţionează „suferinţele la care sunt supuse animalele în fermele industriale” precum şi studiile ştiinţifice conform cărora „creşterea animalelor în regim industrial este dezastruoasă pentru mediu şi dăunătoare sănătăţii umane”.

Dacă va fi acceptată, iniţiativa, susţinută de partidele de stânga, Greenpeace şi alte organizaţii de mediu, va impune cerinţe minime mai stricte în materie de găzduire a animalelor, îngrijire, acces la exterior şi practici de sacrificare. De asemenea, va fi redus în mod considerabil numărul maxim de animale din ţarcuri.

Guvernul şi Parlamentul se opun însă iniţiativei, insistând asupra faptului că Elveţia are deja legii stricte privind bunăstarea animalelor. Iniţiativa „merge mult prea departe”, a spus ministrul Sănătăţii, Alain Berset, în luna iunie, afirmând că de peste un sfert de secol Guvernul promovează „creşterea respectuoasă a animalelor”.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, fermele din Elveţia nu pot creşte mai mult de 1.500 de porci, 27.000 de găini ouătoare sau 300 de viţei, ceea ce exclude practic marile ferme industriale existente în alte ţări.

„Nu există creştere industrială a animalelor în Elveţia”, a insistat Marcel Dettling, un fermier şi parlamentar al partidului de dreapta UDC.

Menţionând faptul că în ţara vecină Germania există ferme care au un număr de animale de până la 100 de ori mai mare decât în Elveţia, Marcel Dettling a declarat pentru Swissinfo.ch că iniţiativa ar conduce la creşteri semnificative de preţuri.

Însă pentru Philipp Ryf, responsabil pentru această campanie la ONG-ul Sentience, atunci când ai 27.000 de găini înghesuite într-un spaţiu închis şi doar 12% dintre animalele de fermă ies afară, „noi credem că asta înseamnă creştere în regim industrial”.

Philipp Ryf a recunoscut că Elveţia are performanţe mai bune decât alte ţări dar a adăugat că se poate şi mai bine.

Guvernul federal a avertizat că dacă iniţiativa va trece, preţurile vor creşte şi de asemenea va exista un impact asupra relaţiilor cu partenerii comerciali. Asta deoarece cerinţele se vor aplica şi importurilor de animale şi produse animaliere, ceea ce, potrivit Guvernului, ar obliga Elveţia să îşi încalce obligaţiile asumate în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi să renegocieze acordurile comerciale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Elveţienii refuză interzicerea pesticidelor de sinteză în agricultură

Elveţienii nu vor să renunţe la pesticidele de sinteză,...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole