‹ adv ›
luni, 6 februarie, 2023
-2.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriDaea: Programul pentru Acvacultură şi Pescuit este unul extrem de important; avem...

Daea: Programul pentru Acvacultură şi Pescuit este unul extrem de important; avem o serie întreagă de turbulenţe în domeniu

Programul pentru Acvacultură şi Pescuit 2021-2027 (PAP) este unul extrem de important pentru România, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că beneficiază de o sumă totală de 232 de milioane de euro, din care contribuţia Uniunii Europene reprezintă 162,45 milioane de euro.

„Este un program extrem de important ştiindu-se că avem acvacultură în România, ştiindu-se că avem ieşire la mare şi că avem un interes în acest domeniu şi acest interes trebuie susţinut de către MADR prin politica în domeniu având sprijinul Autorităţii de Management şi a Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA). Pe acest program avem 232 de milioane de euro, cu două componente, 70% din fonduri europene – 162,4 milioane euro şi 30% din bugetul naţional, respectiv 69,5 milioane de euro. (…) Din nefericire, în acest domeniu, lucrurile nu sunt în regulă dat fiind faptul că avem o serie întreagă de turbulenţe legate de factori externi şi nu de activitatea pur şi simplu din acvacultură. Iar aici, cu siguranţă, energia instituţională trebuie să primească sprijinul cuvenit şi de la alte instituţii ale statului, iar de la Ministerul Mediului am această siguranţă că împreună vom reuşi să facem ceea ce este necesar în domeniu”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Implementarea Programului pentru Acvacultură şi Pescuit va contribui la dezvoltarea unui pescuit comercial durabil marin şi în apele interioare, la dezvoltarea unei acvacultură durabile şi competitive, care să folosească eficient resursele disponibile, la organizarea pieţei pescăreşti, inclusiv consolidarea organizaţiilor pescăreşti şi sprijinirea lanţului scurt de comercializare precum şi la dezvoltarea zonelor pescăreşti, punând în valoarea oportunităţile oferite de economia albastră durabilă.

Potrivit MADR, axa prioritară care beneficiază de cea mai mare alocare financiară, respectiv de 108,4 milioane de euro, este dedicată promovării activităţilor sustenabile de acvacultură, precum şi prelucrării şi comercializării produselor provenite din pescuit şi acvacultură, contribuind astfel la securitatea alimentară în Uniunea Europeană.

Următoarea axă prioritară, cu o alocare financiară totală de 55,8 milioane de euro, vizează promovarea pescuitului durabil şi a refacerii şi conservării resurselor biologice acvatice, urmată de axa prioritară dedicată facilitării dezvoltării unei economii albastre durabile în zonele costiere, insulare şi continentale şi favorizarea dezvoltării comunităţilor care practică pescuitul şi acvacultura, care va dispune de o sumă în valoare de 53,9 milioane de euro.

Programul este corelat cu Pactul Verde European, cu Strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, precum şi cu Strategia de la fermă la consumator şi încurajează rezilienţa, tranziţia verde, tranziţia digitală şi valoarea adăugată în cadrul sectorului de pescuit şi acvacultură.

Programul a primit aprobarea Comisiei Europene în data de 30 noiembrie 2022.

  • Citește despre ->
  • MADR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Petre Daea se întâlneşte joi cu tinerii fermieri din grupul Agrinnovator

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, se întâlneşte...

Daea: România are la dispoziţie 1,5 miliarde de euro pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare

România poate beneficia de fonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare, combaterea eroziunii...

Dezbatere publică: Aprobarea subvenției pentru creșterea porcilor Bazna şi Mangaliţa

Prezenta hotărâre stabileşte o schemă transparentă de ajutor de minimis pentru susţinerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele...

Daea: Prin PNS 2023-2027, introducem pentru prima dată în România sprijinul de „bunăstare pentru taurine”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat joi, la Târgu Mureş, că introducerea, prin Planul Naţional Strategic...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole