17.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleDaea face apel la susţinerea Guvernului: Nu mă lăsaţi singur că sunt...

Daea face apel la susţinerea Guvernului: Nu mă lăsaţi singur că sunt multe puşti pe mine

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a anunţat că un grup de specialişti urmează să finalizeze, joi, măsurile de securizare pentru produsele ucrainene care tranzitează teritoriul României.

Petrea Daea a precizat că la nivelul Ministerului Agriculturii, reprezentanţi ai Ministerului de Interne, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Finanţelor şi ai ANSVSA lucrează la un mecanism tehnic privind culoarul de tranzit al grânelor.

„În condiţiile în care porţile de intrare la cele patru state au fost închise, mă aştept ca acest import de cereale să se îndrepte către România. Şi am venit cu două măsuri care sunt legitime, necesare, în consonanţă cu normele europene şi niciodată în afara lor. Şi anume, să facem de data asta verificarea tehnică calitativă direct la vamă. Că te aştepţi acum, în condiţiile în care Slovacia a avut acest semnal de creştere a nivelului de pesticide, de ce nu eu, România, să nu mă adaptez, în condiţiile în care a fost acolo? Al doilea lucru pe care ni l-am propus este acela de a monitoriza transporturile pe teritoriul României care au altă destinaţie, cu alte cuvinte culoarul de tranzit”, a afirmat el în debutul şedinţei de guvern.

El a făcut apel la susţinerea Executivului, menţionând că sunt „multe puşti” care l-ar viza.

„Toate aceste chestiuni sunt bine puse la punct şi vă cer sprijin, stimaţi colegi, să nu mă lăsaţi în luptă singur. O pot duce, dar…”, a spus Daea.

Ministrul a făcut referire şi la hotărârea pe care Guvernul o va aproba în şedinţa de joi, privind alocarea a 10 milioane de euro de la Comisia Europeană şi a 10 milioane de euro de la bugetul Ministerului Agriculturii pentru fermieri.

„Ieri am dat drumul la actul normativ şi v-am rugat şi pe dumneavoastră să îmi daţi posibilitatea ca să fie avizat rapid, în aşa fel încât în Monitorul Oficial să apară astăzi. Apare astăzi. Nu întârziem un minut. Păi, nici pe linia de front nu se acţionează chiar aşa. Ducem aceşti bani – în 15 zile avem soluţia juridică pentru a-i distribui – numai pentru cei care au în depozite grâu la 1 februarie şi numai pentru o singură cultură, pentru grâu.

Urmând ca sumele care vor fi repartizate din acea sumă totală, care vine tot din rezerva de criză de o sută de milioane, să o procesăm pe această direcţie, având posibilitatea legală să vedem ce soluţii putem găsi din acest punct de vedere, că 200% putem creşte prin bugetul naţional”, a explicat el.

Ministrul Agriculturii a precizat că miercuri a participat la o videoconferinţă cu omologul ucrainean, cu miniştrii din ţările aflate în proximitatea războiului, precum şi cu comisarii europeni din domeniul agriculturii şi al comerţului.

„Videoconferinţa a început cu atragerea atenţiei de către vicepreşedintele Comisiei (Valdis Dombrovskis, n.r.), spunând către statele care au luat această măsură unilaterală că este ilegală şi că îi roagă să intre în dispozitivul legii, în aşa fel încât să putem beneficia în continuare de un sprijin pe care l-a oferit Comisia Europeană”, a amintit el.

Ministrul Agriculturii a menţionat că se poartă negocieri privind lista produselor care vor fi obstrucţionate la import. Astfel, reprezentanţii Comisiei Europene au propus patru astfel de produse, iar România a susţinut şi includerea făinii de porumb şi a celei de grâu.

„Ţările celelalte au propus şi alte produse. În total s-a extins această listă la zece produse, pe care Comisia la procesează şi a rămas să ne punem de acord”, a mai spus el.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole