Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Guvernul a aprobat joi hotărârea prin care producătorii agricoli din sectorul cerealelor vor beneficia de un sprijin de urgenţă în valoare totală de 20 de milioane de lei.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că producătorii agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina vor putea beneficia de un grant.
Banii reprezintă cei 10 milioane de euro proveniţi de la Uniunea Europeană, sumă dublată de către Ministerul Agriculturii. Plăţile se vor efectua până la data de 30 septembrie, iar valoarea unitară a grantului va fi stabilită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Întrebat dacă Guvernul va pregăti un act normativ care să suspende temporar importul de cereale, aşa cum a cerut PSD, Cărbunaru a replicat că Executivul desfăşoară un dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar a menţionat şi că România „a ales să respecte normele europene, ceea ce generează o poziţie avantajoasă” de negociere.
Totodată, Cărbunaru a făcut referire la scrisoarea transmisă preşedintei CE, Ursula von der Leyen, de către mai multe state membre UE, în care a fost semnalată problema cu care se confruntă fermierii din aceste ţări, ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina.
Cărbunaru a reamintit că fermierii români beneficiază anual de aproape de 3 miliarde de euro din fonduri UE, fie prin plăţi directe, fie prin investiţii. Totodată, a precizat că funcţionarea pieţei comune şi aplicarea acordurilor de asociere generează reguli pentru toate statele membre. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că „nu există un dezacord” la nivelul Executivului pe tema importurilor.
Cărbunaru a mai precizat că anul trecut aproximativ 60% din exporturile de cereale ucrainene au trecut prin România. Ţara noastră a produs nouă milioane de tone de cereale. Dintre acestea, într-un an, în medie, patru milioane de tone sunt folosite pentru piaţa internă, iar alte patru sunt exportate.
intre bare?oare de ajutor trebuie sa profite doar cei cu stocuri din februarie si ceilalti sa se descurce singuri cum pot? ei nu au tot pierderi la fel? pentru cine e data hotarirea? de ce nu se ia dupa terenupe care e trecut la APIA,este partinitor sa nu fie toti fermierii ajutati corect ci doar care au stocur pina la o data!DAIA RAGE OAIA!! HALAL DE TINE TARA CU ASA CONDUCATORI!