18.6 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCărbunaru: Guvernul a aprobat acordarea a 20 de milioane de euro fermierilor;...

Cărbunaru: Guvernul a aprobat acordarea a 20 de milioane de euro fermierilor; nu există dezacorduri în Executiv privind importurile de cereale

Guvernul a aprobat joi hotărârea prin care producătorii agricoli din sectorul cerealelor vor beneficia de un sprijin de urgenţă în valoare totală de 20 de milioane de lei.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că producătorii agricoli afectaţi de creşterea importurilor de cereale din Ucraina vor putea beneficia de un grant.

Banii reprezintă cei 10 milioane de euro proveniţi de la Uniunea Europeană, sumă dublată de către Ministerul Agriculturii. Plăţile se vor efectua până la data de 30 septembrie, iar valoarea unitară a grantului va fi stabilită de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

„Astfel, cei 20.100.000 de euro vor fi acordaţi producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spaţii de depozitare proprii sau la terţi a producţiei proprii de grâu din recolta anului trecut. Pot beneficia de acest sprijin de urgenţă: producători agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite în conformitate cu OUG 44/2008, cu modificări şi completări prin intermediul legii 822/2016, care la rândul ei a suferit o serie de modificări, dar şi producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul de organizare”, a spus Cărbunaru.

Întrebat dacă Guvernul va pregăti un act normativ care să suspende temporar importul de cereale, aşa cum a cerut PSD, Cărbunaru a replicat că Executivul desfăşoară un dialog cu reprezentanţii Comisiei Europene, dar a menţionat şi că România „a ales să respecte normele europene, ceea ce generează o poziţie avantajoasă” de negociere.

Totodată, Cărbunaru a făcut referire la scrisoarea transmisă preşedintei CE, Ursula von der Leyen, de către mai multe state membre UE, în care a fost semnalată problema cu care se confruntă fermierii din aceste ţări, ca urmare a importurilor de cereale din Ucraina.

„Ca o primă reacţie la intervenţia preşedintelui României, a Guvernului României, am văzut deja, Comisia vine cu un al doilea pachet de sprijin de 100 de milioane de euro. Aţi văzut conţinutul scrisorii pe care doamna preşedinte a CE, Ursula von der Leyen, a transmis-o premierului Nicolae Ciucă.

Pe de o parte, această sumă importantă de 100 de milioane de euro destinată fermierilor afectaţi, dar şi măsuri de protecţie pentru importurile de anumite produse din Ucraina în aceste state. Şi este vorba de grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă”, a spus el.

Cărbunaru a reamintit că fermierii români beneficiază anual de aproape de 3 miliarde de euro din fonduri UE, fie prin plăţi directe, fie prin investiţii. Totodată, a precizat că funcţionarea pieţei comune şi aplicarea acordurilor de asociere generează reguli pentru toate statele membre. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a subliniat că „nu există un dezacord” la nivelul Executivului pe tema importurilor.

„Nu există un dezacord în interiorul Guvernului României în privinţa poziţiei pe care România trebuie să o aibă, iar poziţiile publice – atât ale domnului prim-ministru, cât şi ale ministrului Petre Daea – sunt deja cunoscute şi eu, cel puţin, nu am sesizat contradicţii între ele”, a spus el.

Cărbunaru a mai precizat că anul trecut aproximativ 60% din exporturile de cereale ucrainene au trecut prin România. Ţara noastră a produs nouă milioane de tone de cereale. Dintre acestea, într-un an, în medie, patru milioane de tone sunt folosite pentru piaţa internă, iar alte patru sunt exportate. 

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. intre bare?oare de ajutor trebuie sa profite doar cei cu stocuri din februarie si ceilalti sa se descurce singuri cum pot? ei nu au tot pierderi la fel? pentru cine e data hotarirea? de ce nu se ia dupa terenupe care e trecut la APIA,este partinitor sa nu fie toti fermierii ajutati corect ci doar care au stocur pina la o data!DAIA RAGE OAIA!! HALAL DE TINE TARA CU ASA CONDUCATORI!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA primește Cereri de ajutor de stat pentru Servicii de silvomediu

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează...
‹ adv ›

APM Vaslui a emis acordul pentru un parc eolian de peste 200 de mln de euro

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui a emis acordul de mediu pentru un nou parc eolian în judeţ, au...

Cărăbușul de mai – daune și metode biologice de combatere

Cărăbușul de mai (Melolontha melolontha) este o insectă frecvent întâlnită în regiunea noastră. Aceasta este răspândită pe diverse specii...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole