vineri, 7 octombrie, 2022
14.6 C
București

-

HomepageȘtiriCriza îngrăşămintelor care diminuează culturile agricole din Europa de Est ar putea...

Criza îngrăşămintelor care diminuează culturile agricole din Europa de Est ar putea să se înrăutăţească

Culturile agricole din Europa de Est au avut de suferit de pe urma crizei îngrăşămintelor, la fel ca în multe alte părţi ale lumii, iar lucrurile ar putea să se înrăutăţească, transmite Bloomberg.

Acesta este scenariul preconizat de producătorul ungar de îngrăşăminte Nitrogenmuvek Zrt, potrivit căruia producţia culturilor de cereale va scădea cu 15% până la 20% în acest an, într-o regiune care include mari exportatori europeni de cereale precum România şi Polonia.

Fermierii au fost nevoiţi să reducă utilizarea îngrăşămintelor din cauza preţurilor mari şi problemelor de livrări, într-un moment în care seceta ameninţă şi ea culturile agricole.

În plus, nu se prefigurează veşti bune prea curând. Persistă îngrijorările cu privire la o criză a gazelor în Europa, ceea ce ar constitui o veste proastă pentru producţia de îngrăşăminte.

„Iarna viitoare va fi una extremă, toată lumea în industrie pleacă de la ipoteza că nu va exista aprovizionare cu gaze”, spune directorul de strategie de la Nitrogenmuvek, Zoltan Bige.

Potrivit acestuia, randamentul culturilor ar putea scădea şi mai mult în Europa deoarece sezonul agricol actual va fi primul care va fi afectat în întregime de războiul din Ucraina.

O altă problemă este că îngrăşămintele pe bază de azot, tipul preferat de fermierii din Europa, nu poate fi înlocuit cu îngrăşămintele pe bază de uree care sunt produse în alte părţi, a spus Zoltan Bige.

Săptămâna trecută guvernul de la Budapesta a spus că recolta de grâu din acest an ar putea scădea sub pragul de patru milioane de tone, cu aproape o treime mai mică decât media multianuală.

Preţurile ridicate reprezintă o ameninţare „vitală” la adresa industriei europene a îngrăşămintelor, a avertizat şi organizaţia reprezentativă Fertilizers Europe la începutul lunii.

Producătorul ungar Nitrogenmuvek avertizează şi el că ar putea să îşi epuizeze rezervele de lichidităţi în următoarele şase săptămâni.

„Nu vom avea o rezervă pentru posibile scenarii negative precum creşterea în continuare a preţului gazelor sau posibile lucrări de mentenanţă neprogramate”, a spus Zoltan Bige.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Fertilizarea foliară – avantajele realizării

Prin fertilizare se urmăreşte completarea nevoilor plantelor de substanţe...

Pete pe fructele de roșii – cauzele apariției și tratament

Petele ce apar pe fructele plantelor de roșii sunt de o varietate foarte mare: mai deschise, mai închise, de...

Cum răspunde Europa la criza alimentară mondială

În mijlocul unei crize alimentare mondiale, în care preţurile au atins valori record, Uniunea Europeană încearcă să împiedice apariţia...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate