duminică, 22 mai, 2022
19.6 C
București

-

HomepageȘtiriCrescătorii de păsări din Franţa trebuie să îşi ţină păsările închise din...

Crescătorii de păsări din Franţa trebuie să îşi ţină păsările închise din cauza riscului de gripă aviară

Crescătorii de păsări din Franţa vor trebuii să îşi ţină păsările închise din cauza riscului „crescut” de gripă aviară în Franţa metropolitană, ca urmare a înmulţirii cazurilor în ţările vecine, se arată într-un comunicat publicat vineri în Monitorul Oficial, transmite AFP.

Revizuirea gradului de risc de la „moderat” la „crescut” înseamnă că toate fermele vor trebui să ţină închise păsările pentru a evita contactul cu păsările migratoare, care sunt posibile transmiţătoare ale a viruşilor gripei aviare înalt patogene. O decizie similară a fost adoptată săptămâna trecută în Ţările de Jos.

Guvernul francez vrea astfel să evite repetare situaţiei din iarna trecută, când în Franţa au fost identificate aproape 500 de focare de gripă aviară în crescătoriile de păsări, în principal în regiunea de sud-vest care este renumită pentru producţia de foie gras.

Criza nu a putut fi depăşită decât cu preţul sacrificării a peste 3,5 milioane de păsări, în principal raţe.

„Extinderea dinamicii infecţiei de-a lungul culoarelor de migraţie justifică ridicarea gradului de risc la nivel „crescut” pe întreg teritoriul metropolitan”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial şi care intră în vigoare imediat.

„De la începutul lunii august, 130 de cazuri sau focare de gripă aviară au fost detectat în fauna sălbatică sau în crescătoriile din Europa, în special pe malul Mării Nordului şi Mării Baltice, printre care trei focare în crescătoriile din Germania”, precizează la rândul său Ministerul Agriculturii din Franţa.

Trei cazuri de gripă aviară au fost detectate şi în Franţa, dar acestea au fost identificate în curţile unor gospodării particulare, astfel că crescătorii profesionişti de păsări beneficiază în continuare de un statut care le permite să poată exporta în continuare.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Fertilizarea cartofului și sfeclei de zahăr. Norme, îngrășăminte recomandate

Prima lege a agrochimiei este să-i dai solului cel puţin tot atât cât ai scos din el, altfel nu-i...

20 mai – Ziua mondială a albinelor 

Astăzi, 20 mai, este marcată Ziua mondială a albinelor. Scopul acestui eveniment este pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate