12.8 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCooperativele agricole care nu respectă obligaţiile minime legale vor fi radiate din...

Cooperativele agricole care nu respectă obligaţiile minime legale vor fi radiate din baza de date a ONRC

Cooperativele agricole din România care nu respectă obligaţiile minime legale pentru o persoană juridică cu rol economico-social vor fi eliminate din baza de date a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.

„Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) informează cooperativele agricole din România că la data de 23 mai 2021 s-a împlinit termenul de 6 luni în care cooperativele agricole existente aveau obligaţia de a-şi actualiza actele constitutive în conformitate cu prevederile Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare şi prevederile art. IV al Legii nr. 265/2020 pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, UNCSV s-a implicat constant în îmbunătăţirea cadrului legislativ care să creeze premisele eficientizării activităţii cooperativelor agricole din România.

„Având în vedere că doar 48,9% din cooperativele înregistrate depun bilanţ şi doar 22,3% au cifra de afaceri mai mare ca 0, analizând activitatea cooperativelor agricole din România şi rezultatele acestora, experţi de renume european, au venit cu o serie de recomandări care să ducă la eficientizarea activităţii acestora şi să poată pune serios umărul la echilibrarea balanţei comerciale cu produse alimentare”, se mai precizează în comunicat.

Astfel, cooperativele din România, pe lângă facilităţi fiscale şi programe de sprijin, au nevoie şi de verificări ale actelor constitutive, planului de afaceri şi documentelor standard pentru funcţionarea în regim optim.

Reprezentanţii organizaţiei precizează că un prim pas în această direcţie este actualizarea actelor constitutive şi curăţarea bazei de date, prin eliminarea cooperativelor care nu respectă obligaţiile minime legale pentru o persoană juridică cu rol economico-social.

În acest sens, ONRC a început punerea în aplicare a prevederilor legale prevăzute în legea nr. 566/2004, prin care informează cooperativele agricole care se află în această situaţie, să îşi pună la punct restanţele pe care le au pentru a nu ajunge în situaţia în care să se plângă că au fost radiate din baza de date cooperative agricole care ar fi dorit să îşi continue activitatea, însă nu o mai pot face.

„Legea are caracter imperativ – trebuie respectată şi pusă în aplicare de toată lumea. Pe site-ul instituţiei www.onrc.ro , a fost afişat pe data de 1 iulie, un anunţ în acest sens”, se mai spune în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, există două situaţii în care, la cererea oricărui membru al cooperativei agricole, precum şi a Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, instanţa de judecată va putea pronunţa dizolvarea cooperativei agricole.

Prima situaţie este atunci când cooperativa agricolă nu şi-a depus situaţiile financiare anuale şi, după caz, situaţiile financiare anuale consolidate, precum şi raportările contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, dacă perioada de întârziere depăşeşte doi ani.

De asemenea, instanţa de judecată va putea pronunţa dizolvarea cooperativei agricole atunci când nu mai este o cooperativă agricolă activă, a încetat activitatea cooperativei agricole sau nu a fost reluată activitatea după perioada de inactivitate temporară, anunţată organelor fiscale şi înscrisă în registrul comerţului, perioadă care nu poate depăşi doi ani de la data înscrierii în registrul comerţului.

„În ceea ce priveşte primul caz, vă comunicăm faptul că termenul de doi ani se împlineşte la data de 31 iulie 2022. Potrivit prevederilor art. 761 alin.(4) din acelaşi act normativ, ONRC va publica pe pagina sa de internet listele cu cooperativele agricole care nu şi-au îndeplinit obligaţia depunerii situaţiilor financiare anuale, cu 30 de zile înainte de împlinirea termenului mai sus menţionat”, se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte cel de-al doilea caz, reprezentanţii UNCSV menţionează că prin Legea nr. 265/2020 pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, intrată în vigoare la data de 23 noiembrie 2020, s-a reglementat posibilitatea înregistrării în registrul comerţului a întreruperii temporare a activităţii unei cooperative agricole pentru o perioadă care nu poate depăşi doi ani de la data înscrierii în registrul comerţului, ori, având în vedere data intrării în vigoare a Legii nr. 265/2020, nu s-a împlinit termenul de doi ani prevăzut de lege la care instituţia noastră este obligată să publice listele cu cooperativele agricole care nu şi-au îndeplinit obligaţia de reluare a activităţii.

Misiunea de bază a UNCSV este încurajarea fenomenului dezvoltării şi eficientizării activităţii fermierilor prin cooperativele agricole româneşti eficiente, unde profitul cooperativei să fie reinvestit în mod transparent pentru interesul general al tuturor membrilor, aceştia participând activ şi direct la luarea tuturor deciziilor. 

Sursa foto: givingcompass.org

  • Citește despre ->
  • ONRC
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole