5.4 C
București
marți, 26 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriConcurs pentru fermieri cu privire la proiectul 'Controlul Integrat al Poluării cu...

Concurs pentru fermieri cu privire la proiectul ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’

spot_img

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Unitatea de Implementare a Proiectului CIPN, lansează concursul pentru elevi ‘Suntem SuperEroi’ şi concursul pentru gospodari şi mici fermieri ‘Fermier Responsabil’, ambele parte a campaniei naţionale de conştientizare a proiectului ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’.

Potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES, cele 200 UAT-uri beneficiare ale investiţiilor cofinanţate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin acest proiect au acum noi şi atractive mecanisme de conştientizare şi implicare a cetăţenilor, creând parteneriate între generaţii în scopul comun al protecţiei mediului şi responsabilităţii civice.

“În perioada 15 octombrie – 30 noiembrie, peste 140 de echipe, formate din câte 10 elevi din ciclurile primar şi gimnazial, alături de un profesor sau coordonator desemnat de fiecare UAT înscris, se vor întrece în probe interactive, atât online, cât şi offline, în cadrul competiţiei de implicare civică pe teme de mediu ‘Suntem SuperEroi’. Una dintre cele mai importante şi aşteptate probe din acest concurs este organizarea unei acţiuni de protecţie a mediului în localitatea respectivă, acţiune ce va fi documentată foto sau video de fiecare echipă participantă, urmând să intre în galeria proiectului”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii Ministerului Mediului susţin că o altă misiune a micilor SuperEroi este să convingă cât mai mulţi gospodari din comunitate să participe în perioada 1-15 noiembrie la concursul “Fermier Responsabil” ce le oferă acestora posibilitatea de a aprofunda noile acţiuni şi reguli de bune practici agricole pentru prevenirea poluării apei cu nitraţi.

“Se acordă premii importante celor mai buni concurenţi din cele două concursuri: laptopuri, tablete, seturi camping – pentru primele trei echipe de SuperEroi, precum şi bonuri cadou pentru achiziţionarea de materiale necesare construirii de platforme individuale de colectare a gunoiului de grajd pentru cei mai activi 10 fermieri”, se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii Ministerului Mediului menţionează că poluarea apei cu nitraţi din surse agricole este o ameninţare continuă la adresa sănătăţii umane, pentru că provoacă intoxicaţii grave sugarilor şi copiilor de vârste mici, şi afecţiuni periculoase adulţilor expuşi la consumul îndelungat al apei cu nitraţi în exces.

“Lipsa de informare, faptul că nitraţii nu au gust, şi nici miros, coroborate cu faptul că populaţia nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitraţi, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare. O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ şi împrăştierea lui în perioadele de interdicţie, când plantele nu consumă nitraţii din compost. În acest fel, nitraţii ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor”, se mai spune în comunicat.

Proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

“Managementul gunoiului de grajd la nivel de comună este o preocupare principală a Proiectului, având în vedere că, la ora actuală, în România sunt peste 3 milioane de ferme mici, de subzistenţă, care nu au capacitatea de a implementa individual măsurile necesare prevenirii poluării solului şi a apei freatice”, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului,

Proiectul CIPN este în a doua fază, cea de finanţare adiţională dintr-un împrumut de la Banca Mondială. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 80 de comunităţi locale. 

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Asigurarea producţiei de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări, principalul subiect al Summit-ului miniştrilor Agriculturii de la Cracovia

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, participă la Summit-ul miniştrilor Agriculturii de la Cracovia, care are ca principal subiect...
- adv -spot_img

Focul bacterian sau motivul de ce pomii de măr, păr se usucă

Focul bacterian (Erwinia amylovora) este una dintre bolile cele mai periculoase, în special pentru măr, păr și gutui. Aceasta se răspândește...

Vreme mai rece decât normalul perioadei

Meteorologii estimează o vreme rece în următoarele zile, cu valori termice la nivel naţional sub mediile multianuale, însă vremea...

Noi pe Facebook

De citit

Oros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de la Cracovia

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, participă...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției