5.4 C
București
marți, 26 octombrie, 2021

-

HomepageȘtiriComisia Europeană susține că pentru protejarea polenizatorilor trebuie acţionat urgent

Comisia Europeană susține că pentru protejarea polenizatorilor trebuie acţionat urgent

spot_img

Comisia Europeană a publicat joi un raport privind punerea în aplicare a primei iniţiative a UE privind polenizatorii, pe care Comisia a adoptat-o în 2018 pentru a aborda declinul insectelor polenizatoare sălbatice, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Insectele polenizatoare sunt esenţiale pentru funcţionarea ecosistemelor, pentru securitatea noastră alimentară, pentru medicamente şi pentru bunăstarea noastră.

Cu toate acestea, în Europa, una din zece specii de albine şi de fluturi este pe cale de dispariţie, iar o treime dintre ele sunt în scădere.

Analiza publicată joi arată că s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte punerea în aplicare a acţiunilor iniţiativei, dar există în continuare provocări legate de abordarea multiplelor cauze principale ale declinului insectelor polenizatoare.

Potrivit raportului, iniţiativa rămâne un instrument de politică folositor, care permite UE, statelor membre şi părţilor interesate să combată declinul polenizatorilor.

Până la sfârşitul anului 2020, peste 30 de acţiuni au fost puse în aplicare în trei domenii prioritare: îmbunătăţirea cunoştinţelor privind declinul polenizatorilor, combaterea cauzelor care duc la declinul polenizatorilor, implicarea publicului şi promovarea cooperării pentru a stopa declinul.

Printre altele, Comisia a lansat parcul polenizatorilor – un instrument digital interactiv menit să sensibilizeze publicul cu privire la declinul periculos al polenizatorilor şi să iniţieze, la nivel global, acţiuni menite să abordeze acest fenomen.

“Agricultura şi securitatea alimentară se bazează în mare măsură pe polenizatori, de aceea trebuie să găsim în continuare soluţii la declinul îngrijorător al acestora. După cum s-a subliniat în raportul de astăzi, trebuie intensificate eforturile în ceea ce priveşte pierderea habitatelor din peisajele agricole şi impactul pesticidelor. Viitoarea politică agricolă comună, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, va contribui în mare măsură la îndeplinirea acestui obiectiv prin introducerea unor ţinte mai ambiţioase în materie de mediu şi climă. De exemplu, pentru a primi fonduri, fermierii vor trebui să consacre unele terenuri agricole biodiversităţii. În plus, în domeniul cercetării şi inovării, una dintre priorităţi este găsirea unor alternative la utilizarea pesticidelor”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

În cadrul iniţiativei UE privind polenizatorii s-a elaborat un sistem la nivelul UE de monitorizare a speciilor polenizatorilor pentru o mai bună înţelegere a stării populaţiilor lor şi a cauzelor declinului acestora. În curând, acest sistem va putea fi utilizat pe teren în întreaga UE. Comisia a instituit un sistem specific de informare cu privire la polenizatori şi a lansat o serie de iniţiative de cercetare adaptate.

Potrivit Executivului comunitar, este necesară o accelerare a eforturilor, în special pentru a aborda pierderea habitatelor pe terenurile agricole şi impactul pesticidelor.

Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, Strategia UE “De la fermă la consumator” şi Planul de acţiune al UE privind reducerea la zero a poluării stabilesc obiective specifice în acest sens, precum: extinderea zonelor protejate şi refacerea ecosistemelor, promovarea agriculturii ecologice, refacerea elementelor de peisaj de o mare diversitate pe terenurile agricole şi reducerea semnificativă a utilizării pesticidelor şi a altor poluanţi de mediu care dăunează polenizatorilor.

Noua strategie a UE privind adaptarea la schimbările climatice şi obiectivele tot mai ambiţioase în ceea ce priveşte neutralitatea climatică vor contribui la atenuarea impactului schimbărilor climatice asupra polenizatorilor.

În a doua jumătate a anului 2021, Comisia va lansa activităţi de consultare pentru a colecta opinii, precum şi dovezi mai cuprinzătoare din partea experţilor, a părţilor interesate şi a cetăţenilor în vederea unei posibile îmbunătăţiri a iniţiativei, identificând măsuri suplimentare pentru punerea în aplicare a obiectivelor sale pe termen lung.

Comisia va ţine seama de feedbackul primit şi va lua în considerare posibilitatea revizuirii Iniţiativei UE privind polenizatorii.

Sursa foto pxhere.com

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Asigurarea producţiei de proteine furajere în regiunea celor Trei Mări, principalul subiect al Summit-ului miniştrilor Agriculturii de la Cracovia

Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, participă la Summit-ul miniştrilor Agriculturii de la Cracovia, care are ca principal subiect...
- adv -spot_img

Focul bacterian sau motivul de ce pomii de măr, păr se usucă

Focul bacterian (Erwinia amylovora) este una dintre bolile cele mai periculoase, în special pentru măr, păr și gutui. Aceasta se răspândește...

Vreme mai rece decât normalul perioadei

Meteorologii estimează o vreme rece în următoarele zile, cu valori termice la nivel naţional sub mediile multianuale, însă vremea...

Noi pe Facebook

De citit

Oros participă la Summit-ul miniştrilor agriculturii din regiunea celor Trei Mări, de la Cracovia

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oros, participă...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției