13.3 C
București
joi, 9 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană adoptă măsuri pentru a susține producătorii de vin din UE

Comisia Europeană adoptă măsuri pentru a susține producătorii de vin din UE

Comisia Europeană a adoptat măsuri excepționale pentru a aborda dezechilibrele actuale de pe piața vinului din mai multe regiuni ale UE. În cadrul programelor naționale de sprijinire a industriei vinului, va fi acum posibil ca statele membre să includă distilarea de criză pentru a înlătura excesul de vin de pe piață.

Se acordă și flexibilitate în implementarea programelor de sprijin pentru vin, permițând mai multă flexibilitate pentru recoltarea ecologică în această vară și creșterea ratei de cofinanțare a UE pentru măsuri legate de restructurare, rărirea strugurilor, promovare și investiții.

Sectorul vitivinicol este afectat de scăderea consumului din cauza inflației actuale a prețurilor la alimente și băuturi, care, în combinație cu o bună recoltă din 2022 și consecințele dificultăților pieței în timpul pandemiei, au condus la acumularea de stocuri.

Producția de vin a UE a crescut cu 4% anul acesta în comparație cu anul precedent, în timp ce stocurile inițiale erau cu 2% mai mari comparativ cu media ultimilor 5 ani. Scăderea consumului de vin pentru anul de comercializare în curs este estimată la 7% în Italia, 10% în Spania, 15% în Franța, 22% în Germania și 34% în Portugalia.

În paralel, exporturile de vin ale UE pentru perioada ianuarie-aprilie 2023 au fost cu 8,5% mai mici decât în anul precedent, contribuind la creșterea continuă a stocurilor. Acest context de piață se traduce în dificultăți de vânzare pentru viticultorii și producătorii de vin din UE, reducerea prețurilor de piață și, prin urmare, o pierdere serioasă de venituri, în special în anumite regiuni, cele mai afectate de aceste tendințe.

Situația este foarte fragmentată în întreaga UE, iar dezechilibrul dintre oferta disponibilă și cerere este mai degrabă concentrat în anumite regiuni și pentru anumite vinuri. Cele mai afectate sunt vinurile roșii și rose din anumite regiuni ale Franței, Spaniei și Portugaliei, dar și alte vinuri și/sau state membre ar putea întâlni dificultăți similare în anumite regiuni de producție, notează Comisia Europeană.

Măsurile adoptate de Comisie, după ce au fost avizate de statele membre în cadrul unei ședințe de comitet, vor ajuta sectorul să abordeze dezechilibrele actuale. A fost necesar să se adopte măsuri temporare de piață pentru a evita ca vinul nevândut să afecteze întreaga piață internă și să împiedice producătorii să găsească o capacitate de stocare suficientă pentru noua recoltă.

Datorită deciziei de pe 23 iunie 2023, va fi posibil până la 15 octombrie 2023 să se distileze vinul cel mai afectat de criza pieței în cadrul programelor de sprijin pentru vin. Vinul distilat este scos de pe piață, iar alcoolul obținut poate fi utilizat numai în scopuri non-alimentare pentru a evita o distorsiune a concurenței.

Statele membre sunt obligate să direcționeze măsura distilării de criză către regiunile sau tipurile de vin cu dezechilibru de piață, care trebuie identificate pe baza unor criterii obiective, cum ar fi o creștere substanțială a stocurilor sau o scădere a prețului și a vânzărilor. Compensația financiară care trebuie acordată vinului eligibil pentru distilare ar fi limitată la o parte din prețurile recente de piață.

Se așteaptă ca statele membre să notifice Comisia până la 31 august 2023 cu privire la criteriile de implementare a acestei măsuri excepționale. Statele membre vor fi, de asemenea, autorizate să completeze finanțarea UE cu o sumă de până la același nivel al plăților naționale.

Comisia a acordat, de asemenea, o flexibilitate suplimentară în implementarea și finanțarea programelor de sprijin pentru vin pentru anul financiar 2023. Acest lucru va permite statelor membre să-și adapteze mai bine măsurile la situația pieței vinului în anul curent și să utilizeze mai bine rărirea strugurilor pentru a preveni sau reduce excedentul potențial de vin pentru anul viitor.

Rata de cofinanțare a UE pentru măsuri legate de restructurare, rărirea strugurilor, promovare și investiții va fi, de asemenea, mărită de la 50% la 60%.

Toate măsurile adoptate au intrat în vigoare pe 23 iunie și sunt direct aplicabile.

Sectorul vitivinicol este susținut prin programe de sprijin pentru vin în țările producătoare de vin din UE. Un buget anual de 1.061 de milioane de euro din fondurile UE este dedicat sprijinirii sectorului pentru a investi, inova, promova produsele, restructura și asigura recoltele.

În cadrul PAC, măsurile de sprijin pentru vin sunt incluse în Planurile Strategice PAC. Comparativ cu cadrul anterior, același buget va continua să fie alocat sectorului vinului și toate măsurile eligibile curente sunt menținute, în timp ce obiectivele și intervențiile de promovare a unui sector vitivinicol mai durabil sunt întărite, cu un minim de 5% din cheltuieli dedicate acestor obiective.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă...
‹ adv ›

Situaţia sectorului agricol, în analiză cu principalele partide politice europene

Viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului agricol a fost discutată, în perioada 17-19 aprilie, la Bruxelles,...

CE sprijină industria fotovoltaicelor prin noua Cartă a energiei solare

Comisia Europeană şi-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului energiei solare din Europa prin promovarea semnării unei Carte europene...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole