9.9 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleComisia Europeană a propus o nouă strategie pentru protejarea şi refacerea pădurilor...

Comisia Europeană a propus o nouă strategie pentru protejarea şi refacerea pădurilor din UE

Comisia Europeană a adoptat, vineri, noua Strategie a UE pentru păduri pentru 2030, o iniţiativă emblematică din cadrul Pactului verde european, care se bazează pe Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Strategia contribuie la pachetul de măsuri propuse recent pentru atingerea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030 şi a neutralităţii climatice în UE până în 2050. Ea contribuie, de asemenea, la îndeplinirea angajamentului UE de a accelera eliminarea carbonului prin absorbanţi naturali, aşa cum prevede Legea climei.

Prin abordarea în manieră integrată a aspectelor sociale, economice şi de mediu, Strategia pentru păduri este menită să asigure multifuncţionalitatea pădurilor din UE şi pune în evidenţă rolul fundamental jucat de silvicultori.

Strategia este însoţită de o foaie de parcurs pentru plantarea a trei miliarde de copaci suplimentari în întreaga Europă până în 2030, cu respectarea deplină a principiilor ecologice – copacul potrivit la locul potrivit pentru scopul potrivit.

„Pădurile sunt plămânii planetei: ca atare, sunt vitale pentru climă, pentru biodiversitate, pentru soluri şi pentru calitatea aerului. Dar pădurile sunt şi plămânii societăţii şi ai economiei: ele asigură mijloace de trai în zonele rurale, furnizează produse esenţiale pentru cetăţenii noştri şi deţin o valoare socială profundă prin însăşi natura lor. Noua Strategie pentru păduri recunoaşte această multifuncţionalitate şi demonstrează că ambiţiile în domeniul mediului pot merge mână în mână cu prosperitatea economică. Prin intermediul strategiei şi cu sprijinul noii politici agricole comune, pădurile şi silvicultorii noştri vor da un nou suflu unei Europe durabile, prospere şi neutre din punct de vedere climatic”, a declarat comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Strategia pentru păduri stabileşte o viziune şi acţiuni concrete pentru creşterea cantităţii şi calităţii pădurilor din UE şi pentru consolidarea protejării, refacerii şi rezilienţei lor. Acţiunile propuse vor mări sechestrarea carbonului prin îmbunătăţirea absorbanţilor şi a stocurilor, ceea ce va contribui la atenuarea schimbărilor climatice.

Strategia se angajează să protejeze cu stricteţe pădurile primare şi seculare, să refacă pădurile degradate şi să asigure gestionarea lor durabilă, într-un mod care să menţină serviciile ecosistemice vitale pe care le oferă pădurile şi de care depinde societatea.

Strategia promovează practicile de gestionare a pădurilor cele mai prietenoase pentru climă şi biodiversitate, reliefează necesitatea menţinerii utilizării biomasei lemnoase în limite sustenabile şi încurajează utilizarea eficientă a lemnului din punctul de vedere al resurselor, conform principiului utilizării în cascadă.

Strategia prevede, de asemenea, elaborarea unor scheme de plată destinate proprietarilor şi administratorilor pădurilor care furnizează servicii ecosistemice alternative, de exemplu prin menţinerea intactă a unor părţi ale pădurilor.

Noua politică agricolă comună (PAC) va reprezenta o ocazie, printre altele, de a oferi un sprijin mai bine direcţionat pentru silvicultori şi pentru dezvoltarea durabilă a pădurilor.

Noua structură de guvernanţă pentru păduri va crea un spaţiu mai incluziv pentru ca statele membre, proprietarii şi administratorii de păduri, industria, mediul academic şi societatea civilă să poată discuta despre viitorul pădurilor în UE şi să ajute la păstrarea acestor bunuri valoroase pentru generaţiile viitoare.

În sfârşit, Strategia pentru păduri anunţă o propunere legislativă menită să intensifice monitorizarea, raportarea şi colectarea de date în domeniul forestier în UE.

Colectarea de date armonizată la nivelul UE, combinată cu planificarea strategică la nivelul statelor membre, va oferi o imagine cuprinzătoare a situaţiei, a evoluţiei şi a evoluţiilor viitoare preconizate ale pădurilor din UE.

Acest lucru este esenţial dacă dorim să ne asigurăm că pădurile îşi pot îndeplini multiplele funcţii în domeniul climei, al biodiversităţii şi al economiei.

Pădurile sunt aliaţi esenţiali în lupta împotriva schimbărilor climatice şi a pierderii biodiversităţii, graţie funcţiei lor de absorbanţi de carbon, precum şi capacităţii de a reduce impactul schimbărilor climatice, de exemplu prin răcorirea oraşelor, prin protejarea noastră împotriva inundaţiilor puternice şi prin reducerea impactului secetei.

Pădurile sunt şi ecosisteme valoroase, adăpostind o mare parte din biodiversitatea Europei. Serviciile ecosistemice ale acestora contribuie la sănătatea şi la bunăstarea noastră prin reglarea apei, prin furnizarea de hrană, medicamente şi materiale, prin reducerea şi controlul riscurilor de dezastre, prin stabilizarea solurilor şi controlul eroziunii, precum şi prin purificarea aerului şi a apei.

Pădurile sunt locuri de recreere, relaxare şi învăţare, precum şi parte din mijloacele de subzistenţă. 

Sursa foto: forwarder2020-project.eu

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România pichetează Ministerul Agriculturii

Reprezentaţii Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România...
‹ adv ›

Reprezentanţii industriei lemnului dezbat alocările din PNS pentru sectorul pădure-lemn

Consiliul Pădurilor, Industriei Lemnului şi Economiei Verzi organizează marţi o dezbatere privind propunerile de finanţare pentru sectorul pădure-lemn, prin...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole