21.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriCiolacu: Aştept de la premierul Ucrainei propunerea de licenţiere în privinţa cerealelor

Ciolacu: Aştept de la premierul Ucrainei propunerea de licenţiere în privinţa cerealelor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că a discutat în weekend cu omologul ucrainean despre exportul de cereale, precizând că, de când Comisia Europeană a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu nu a fost importat în România din Ucraina.

„A fost o discuţie pe care am avut-o şi sâmbătă şi duminică cu prim-ministrul Ucrainei şi cu Comisia. Comisia Europeană a solicitat să se vină cu un sistem de licenţiere în ceea ce priveşte exportul de cereale în statele din UE, un lucru pe care l-am solicitat şi eu şi (europarlamentarul social-democrat – n.r.) Victor Negrescu când am avut întâlnirea cu preşedintele Comisiei. Pe aceeaşi logică a venit şi prim-ministrul Ucrainei spunând că va trebui totuşi un control foarte riguros.

Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu se mai prelungi interdicţia, niciun kilogram de grâu sau altceva nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea şi astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul interdicţie la vamă. A fost un gentlemen’s agreement între mine şi premierul Ucrainei, pe care l-am respectat amândoi. Nu a mai fost în nicio vamă nicio solicitare să fie vreun export de cereale din Ucraina în România până în acest moment”, a precizat Ciolacu, la sediul central al PSD.

El a menţionat că luni aşteaptă de la premierul Ucrainei propunerea de licenţiere, pe care urmează să o discute.

„În cazul în care vor apărea solicitări de export către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii şi ministrului Economiei să facă un ordin comun, ca pe o perioadă de 30 de zile, până când se lămuresc lucrurile, să fie restricţia prelungită. Repet, nu există nicio solicitare şi vreau să îi asigur pe fermieri că nu va mai fi ce a fost acum un an şi ceva”, a afirmat premierul. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Conferința anuală europeană „Pâinea Păcii”

Conferința anuală europeană „PeaceBread” (Pâinea Păcii) a fost găzduită anul acesta de...
‹ adv ›

Ciolacu, despre negocierile privind cerealele ucrainene: O să am o deplasare cu mai mulţi miniştri la Kiev

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat vineri, la Buzău, că o să facă o deplasare la Kiev împreună cu mai...

Ministrul Burduja afirmă că îngrăşămintele pentru agricultură din Africa de Nord ar necesita atenţia Consiliului Concurenţei

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat joi, la Târgu Mureş, că fluxul de producere uree de la Azomureş nu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole