7.9 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChesnoiu: Dezvoltarea agriculturii ecologice trebuie elaborată pe baza a unor indicatori

Chesnoiu: Dezvoltarea agriculturii ecologice trebuie elaborată pe baza a unor indicatori

România are un potenţial uriaş în materie de agricultură ecologică, dar strategia pentru dezvoltarea acestui sector trebuie elaborată pe baza realităţii şi a unor indicatori de competitivitate şi viabilitate economică, susţine ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„Este important să avem un dialog deschis, având în vedere că în acest moment fişele de intervenţie reprezintă rezultatul unor propuneri primite din partea mai multor reprezentanţi ai fermierilor. România are un potenţial uriaş în materie de agricultură ecologică, dar strategia pentru dezvoltarea acestui sector trebuie elaborată pe baza realităţii şi a unor indicatori de competitivitate şi viabilitate economică. Am împărţit ecoschemele în funcţie de tipologia fermelor româneşti, potenţând specificitatea fiecărui tip de fermă – mică, medie şi mare, deoarece vrem să îi stimulăm pe cei care muncesc efectiv în agricultură. Sprijinim gospodăria ţărănească, pe cei care produc bunuri pentru consumul propriu şi pentru piaţa locală, dar şi fermele medii şi mari, care produc materii prime şi produse cu valoare adăugată”, a spus Chesnoiu, în cadrul unei dezbateri privind Planul Naţional Strategic.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii remis marţi AGERPRES, în data de 31 ianuarie 2022 s-a desfăşurat, în sistem de videoconferinţă, o dezbatere maraton pe marginea propunerilor pentru ecoscheme, mediu şi climă şi sectorul forestier, aferente noului Plan Naţional Strategic (PNS) 2023-2027.

În cadrul dezbaterii, ministrul Chesnoiu a informat participanţii la consultări că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Mediului, s-a luat decizia ca fondurile din PNRR să fie utilizate pentru împăduriri. De asemenea, a menţionat importanţa perdelelor agro-forestiere pentru fermieri, subliniind în acest context necesitatea plantării speciilor melifere.

La consultări au mai participat: Daniela Rebega – director general al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AMPNDR), Elena Tatomir – director general al Direcţiei Generale Politici Agricole, Cristiana Constantinescu – director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Agricole (AFIR), Andrei Bălan – şef serviciu AMPNDR, precum şi experţi ai APIA, AFIR, ai unor organizaţii importante din zona dezvoltării rurale şi agriculturii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat, fiind primul ca suprafaţa agricolă, cu 693.034 hectare,...

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole