12.8 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleChesnoiu anunţă un pachet de susţinere în sectorul agroalimentar pentru compensarea preţurilor...

Chesnoiu anunţă un pachet de susţinere în sectorul agroalimentar pentru compensarea preţurilor mari la energie

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunţat marţi că se lucrează la un pachet de susţinere în sectorul agroalimentar, care se confruntă cu probleme din cauza majorării preţurilor la energie, precizând că se va veni cu o compensare a bonusului de cogenerare, dar şi cu o compensare a costului pentru certificatele verzi din fiecare factură a beneficiarilor.

„Sunt foarte conectat la problemele fermierilor români şi de fiecare dată am încercat în discuţiile guvernamentale să ridic problema fermierului român şi toate aceste riscuri cu care ne confruntăm să îşi găsească măsuri de răspuns viabile, astfel încât să nu punem în pericol sectorul agroalimentar. Chiar în această dimineaţă, ca urmare a şedinţei informale de guvern pe care am avut-o ieri, unde am ridicat problema facturilor mari din industria alimentară şi faptul că există un coeficient de risc crescut pentru industria alimentară şi fermierii români, astăzi am avut o întâlnire la convocarea domnului prim-ministru, împreună cu ministrul de Finanţe, ministrul Energiei, preşedintele ANRE, secretarul general al Guvernului, ministrul IMM-urilor, ministrul Barna, de la Ministerul Mediului, astfel încât să venim cu un pachet de susţinere, pe de o parte pentru persoanele fizice în continuarea programului pe care l-am lansat prin legea plafonării şi de cealaltă parte către cei care nu se încadrează în categoria IMM-urilor şi fac parte din acest sector extrem de important al industriei agroalimentare. Ca finalitate a discuţiilor, pot spune că ne concentrăm în ceea ce priveşte preţul la energie să intervenim cu o compensare a bonusului de cogenerare, pe de o parte, şi de cealaltă parte o compensare a costului pentru certificatele verzi din fiecare factură a beneficiarilor”, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte susţinerea pe zona gazelor naturale, şeful MADR a subliniat că soluţiile care vor fi propuse „cu celeritate” în şedinţele de Guvern viitoare se află în analiză la nivel interministerial.

„Mâine, în şedinţa de Guvern, vom prezenta – eu, ca ministru al Agriculturii, domnul ministru al Energiei şi domnul ministru al Finanţelor – note de informare către colegii din Cabinet şi către domnul prim-ministru evident cu privire la soluţiile pe care urmează să le aplicăm în susţinerea fermierilor români şi evident a celor care necesită sprijin”, a spus el.

Întrebat la ce se referă efectiv acel bonus de cogenerare, Chesnoiu a explicat că în factura de energie este un cost pentru bonusul de cogenerare şi un cost pentru certificatele verzi, care vor fi compensate dintr-un buget alternativ.

„Este o primă variantă de intervenţie pe care o analizăm pentru industria alimentară: compensare dintr-un buget alternativ, dar aşteptaţi să iasă actul normativ”, a transmis ministrul Agriculturii. 

Sursa: agerpres.ro

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole