5.8 C
București
luni, 25 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE aprobă o schemă de 1 miliard de euro pentru a sprijini...

CE aprobă o schemă de 1 miliard de euro pentru a sprijini producătorii agricoli polonezi, în contextul războiului din Ucraina

Comisia Europeană a aprobat o schemă de suport în valoare de aproximativ 1 miliard de euro (4,7 miliarde PLN) pentru a sprijini producătorilor agricoli polonezi în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Schema este parte a „Cadrului Temporar de Ajutor de Stat pentru Criză și Tranziție”, adoptat de Comisie la 9 martie 2023, pentru a sprijini măsurile în sectoarele cheie care accelerează tranziția verde și reduc dependența de combustibili.

Noul cadru modifică și prelungește parțial Cadrul Temporar de Criză, adoptat la 23 martie 2022, pentru a permite statelor membre să sprijine economia în contextul crizei geopolitice actuale, fiind anterior modificat la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022.

Măsura poloneză

Polonia a prezentat Comisiei un program în valoare aproximativă de 1 miliard de euro (4,7 miliarde PLN) pentru a sprijini producătorii agricoli în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Potrivit acestei măsuri, ajutorul va consta în sume limitate sub formă de granturi directe.

Scopul măsurii este de a sprijini producătorii agricoli care se confruntă în prezent cu probleme financiare din cauza creșterii costurilor îngrășămintelor minerale și a instabilității de pe piața agricolă cauzată de criza actuală.

Comisia a constatat că programul polonez este în conformitate cu condițiile prevăzute în Cadrul Temporar de Ajutor de Stat pentru Criză și Tranziție. Ajutorul (i) nu va depăși 250.000 de euro per beneficiar și (ii) va fi acordat cel târziu până la data de 31 decembrie 2023.

Comisia a concluzionat că programul polonez este necesar, adecvat și proporțional pentru a remedia o perturbare gravă în economia unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3)(b) TFUE și condițiile prevăzute în Cadrul Temporar de Ajutor de Stat pentru Criză și Tranziție.

Pe baza acestor constatări, Comisia a aprobat măsura de ajutor conform regulilor UE privind ajutorul de stat.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Comisarul Adina Vălean spune că UE îşi va intensifica acţiunile de control asupra transportatorilor de cereale ucrainene

Uniunea Europeană îşi va spori controalele pentru a vedea dacă transportatorii îşi respectă angajamentele atunci când scot cereale din...

UE a aprobat ajutoare de 164 de mln de euro pentru fermierii români

Comisia Europeană a aprobat, vineri, o schemă de ajutor de stat a României de aproximativ 164 de milioane euro...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole