10.8 C
București
luni, 18 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE a propus un al doilea pachet de măsuri pentru sprijinirea sectoarelor...

CE a propus un al doilea pachet de măsuri pentru sprijinirea sectoarelor pescuitului şi acvaculturii

Comisia Europeană a propus, miercuri, o modificare legislativă a Fondului european pentru pescuit şi afaceri maritime 2014-2020 (FEPAM), care ar permite măsuri suplimentare de criză pentru a sprijini sectoarele pescuitului şi acvaculturii din UE în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Propunerea de miercuri completează primul pachet de măsuri de criză adoptat la 25 martie în cadrul Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit şi acvacultură (FEAMPA).

Propunerea cuprinde compensaţii financiare pentru costurile suplimentare, pentru pierderile de venit şi pentru depozitarea produselor, precum şi pentru încetarea temporară a activităţilor de pescuit în cazul în care acestea sunt în prezent periculoase.

„Sectoarele pescuitului şi acvaculturii sunt puternic afectate de războiul din Ucraina. Există încă resurse financiare disponibile în cadrul FEPAM. Prin această propunere, oferim statelor membre posibilitatea de a le realoca unor măsuri specifice care să atenueze impactul socioeconomic al crizei”, a declarat comisarul pentru Mediu, Oceane şi Pescuit, Virginijus Sinkevicius.

După adoptarea propunerii de miercuri, statele membre vor avea posibilitatea de a acorda rapid sprijin financiar pentru costurile suplimentare şi pierderile economice generate de criză, în special:

  • compensaţii financiare pentru încetarea temporară a activităţilor de pescuit în cazul în care agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei pune în pericol securitatea operaţiunilor de pescuit;
  • compensaţii financiare acordate organizaţiilor de producători care depozitează produse pescăreşti sau de acvacultură în conformitate cu mecanismul de stocare prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 1379/2013;
  • compensaţii financiare acordate operatorilor din sectorul pescuitului şi acvaculturii (inclusiv sectorul prelucrării) pentru pierderile de venit şi pentru costurile suplimentare suportate de aceştia ca urmare a perturbării pieţei cauzate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi a efectelor acesteia asupra lanţului de aprovizionare aferent produselor pescăreşti şi de acvacultură.

Propunerea introduce, de asemenea, mecanisme de flexibilitate pentru a facilita punerea în aplicare rapidă a acestor noi măsuri:

  • o procedură simplificată de modificare a programelor operaţionale ale statelor membre în ceea ce priveşte introducerea acestor măsuri, inclusiv realocarea resurselor financiare;
  • eligibilitatea retroactivă a cheltuielilor începând cu 24 februarie 2022 pentru aceste măsuri;
  • posibilitatea realocării către noile măsuri legate de criză a cuantumurilor fixe rezervate iniţial pentru anumite măsuri FEPAM (controlul şi asigurarea respectării legislaţiei, colectarea de date).

Aceasta este o propunere legislativă care va trebui să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliu, prin procedura legislativă ordinară, înainte de a putea intra în vigoare. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Comisarul Adina Vălean spune că UE îşi va intensifica acţiunile de control asupra transportatorilor de cereale ucrainene

Uniunea Europeană îşi va spori controalele pentru a vedea dacă transportatorii îşi respectă angajamentele atunci când scot cereale din...

UE a aprobat ajutoare de 164 de mln de euro pentru fermierii români

Comisia Europeană a aprobat, vineri, o schemă de ajutor de stat a României de aproximativ 164 de milioane euro...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole