23.9 C
București
marți, 3 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriCanada sprijină Statele Unite împotriva Mexicului în privinţa porumbului modificat genetic

Canada sprijină Statele Unite împotriva Mexicului în privinţa porumbului modificat genetic

Canada şi-a anunţat vineri sprijinul pentru Washington în disputa dintre Statele Unite şi Mexic pe tema porumbului modificat genetic, informează AFP.

Săptămâna trecută, în temeiul acordului dintre cele trei ţări nord-americane, Statele Unite au anunţat solicitarea de creare a unui grup pentru a-şi soluţiona disputa cu Mexicul privind utilizarea porumbului modificat genetic în tortilla şi paste.

„Canada va participa în calitate de parte terţă la procedura de soluţionare a diferendelor iniţiată de Statele Unite în temeiul Acordului Canada-Statele Unite-Mexic (CUSMA)”, a declarat într-un comunicat ministrul canadian pentru Comerţ Internaţional, Mary Ng.

SUA protestează împotriva măsurilor guvernului mexican ce vizează restricţionarea importurilor de porumb modificat genetic până în 2024 şi interzicerea mult contestatului erbicid glifosat.

Mexic, al doilea cel mai mare cumpărător de porumb din lume, importă foarte mult porumb de la vecinul său din nord, care este, în mare parte, modificat genetic.

Washingtonul, care consideră că măsura mexicană este o încălcare a acordului de liber schimb între cele trei ţări, susţine că decizia vecinului său „nu se bazează pe date ştiinţifice”, poziţie susţinută şi de Ottawa.

„Mexicul nu respectă obligaţiile în materie de studii ştiinţifice şi de analiză a riscurilor”, a spus ministrul Ng, adăugând că măsurile adoptate de Mexic „risc să perturbe în mod inutil schimburile comerciale pe piaţa nord-americană”.

Deschiderea acestei proceduri de litigiu săptămâna trecută între SUA şi Mexic adaugă un nou front de fricţiuni comerciale între cele trei state semnatare ale USMCA. Disputele dintre ţările nord-americane s-au înmulţit după intrarea în vigoare a acestui tratat, în iulie 2020.

USMCA, care a înlocuit Acordul Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), a fost negociat după alegerea preşedintelui american Donald Trump, care a considerat că acordul anterior nu era suficient de atractiv pentru Statele Unite.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dăunători la varză – simptome de atac, combatere

Dăunătorii la varză pot produce pagube importante, reflectate atât...
‹ adv ›

MADR a publicat mecanismul de import a produselor agricole din Ucraina şi Republica Moldova

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se...

Producţia României din acvacultură este la jumătate faţă de cea a Cehiei

Producţia din acvacultură a Uniunii Europene în anul 2021 a fost de aproximativ 1,123 milioane de tone iar valoarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole