14.1 C
București
marți, 26 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCampania EFSA privind Pesta Porcină Africană a fost prelungită pentru al treilea...

Campania EFSA privind Pesta Porcină Africană a fost prelungită pentru al treilea an

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor continuă eforturile de a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei pentru al treilea an, aceasta desfăşurându-se în parteneriat cu autorităţile locale din 18 ţări, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, printr-un comunicat.

„O campanie importantă a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) se desfăşoară în 2022 pentru al treilea an consecutiv, cu scopul de a continua conştientizarea populaţiei cu privire la pesta porcină africană (PPA) care afectează porcii domestici şi mistreţii din Europa. Campania are ca ţintă regiunea de Sud-Est a Europei şi se desfăşoară în parteneriat cu autorităţile locale în optsprezece ţări: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Slovacia şi Ungaria”, se menţionează în comunicat.

Fermierii, medicii veterinari şi vânătorii sunt vizaţi în cadrul campaniei, deoarece aceştia au un rol important în diseminarea informaţiilor şi aplicarea măsurilor de biosecuritate în exploataţii şi fonduri cinegetice.

„Pesta porcină africană este o boală extrem de contagioasă care se răspândeşte în regiuni din Europa neafectate până acum. Răspândirea bolii reprezintă o ameninţare globală şi a dus la pierderi devastatoare pentru crescătorii de porci din Europa şi nu numai. Lucrăm împreună cu partenerii din cadrul autorităţilor locale, pentru a ajunge la fermierii ale căror animale şi mijloace de trai au fost afectate de această boală mortală. Campania #StopASF are ca scop informarea fermierilor, precum şi a medicilor veterinari şi a vânătorilor, cu privire la ceea ce trebuie să urmărească, cu mesajul nostru de a detecta, preveni şi raporta”, a declarat Bernhard Url, directorul executiv al EFSA.

Campania „Opriţi Pesta Porcină Africană” face parte din eforturile continue ale Comisiei Europene şi ale altor organisme internaţionale de a stopa răspândirea PPA în UE şi în ţările vecine.

PPA este o boală virală mortală care afectează porcii domestici şi mistreţi. Virusul este inofensiv pentru oameni, dar provoacă pierderi socio-economice semnificative în multe ţări. Nu există vaccinuri aprobate în Europa, astfel încât un focar poate duce la sacrificarea unui număr mare de porci în zonele afectate.

Campania se adresează grupurilor de persoane şi indivizilor care intră în contact cu porcii domestici şi mistreţi, în special crescătorilor de porci, vânătorilor şi medicilor veterinari. Cu ajutorul grupurilor locale de fermieri, organizaţiilor veterinare, asociaţiilor de vânătoare şi altor organisme relevante, campania urmăreşte să crească gradul de conştientizare cu privire la modul de prevenire a răspândirii PPA. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Academia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică în UE

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe lonescu -...
‹ adv ›

Focar de pesta porcină africană într-o exploatație comercială din localitatea Golești; 20.000 de porci eutanasiați

În data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație comercială din localitatea Golești, județul Vrancea,...

Sibiu: Al doilea focar de pestă porcină africană, în Presaca; vor fi ucişi 34 de porci

Prefectura a anunţat că a fost confirmat cel de-al doilea focar de pestă porcină africană, în localitatea Presaca, unde...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole