-3.1 C
București
duminică, 23 ianuarie, 2022

-

HomepageȘtiriBulgaria se confruntă cu un focar de gripă aviară la o fermă...

Bulgaria se confruntă cu un focar de gripă aviară la o fermă de raţe

Autorităţile veterinare din Bulgaria au anunţat miercuri că vor sacrifica peste 5.800 de raţe după detectarea unui focar de gripă aviară la o fermă industrială din satul Zalti Bryag, în sudul ţării, transmite Reuters.

Este a cincia fermă afectată de gripă aviară în sudul Bulgariei, începând din decembrie.

‹ adv ›

Focarele de gripă aviară din Asia şi Europa au un risc mai ridicat să se răspândească la oameni din cauza numărului ridicat de variante, a avertizat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE).

Şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a anunţat miercuri a înregistrat un prim caz de gripă aviară în acest an şi a informat populaţia cu privire la măsurile pe care trebuie să le respecte pentru combaterea răspândirii virusului H5N1.

Apariţia cazurilor de gripă aviară în Tulcea poate fi considerată normală de către medicii veterinari, în contextul în care judeţul se află pe culoarul de migrare a păsărilor sălbatice.

Luna trecută, cercetătorii de la institutul german de sănătate animală Friedrich Loeffler Institute (FLI) au avertizat că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie.

„În prezent traversăm cea mai gravă epidemie de gripă aviară atât în Germania cât şi în Europa”, susţin cercetătorii de la FLI.

Potrivit acestora, noi cazuri sunt detectate în fiecare zi şi nu doar păsările sunt afectate de virusul gripei aviare.

„Nu se întrevede un sfârşit iar ţările afectate se întind din Finlanda şi până în Insulele Feroe, din Rusia şi până în Portugalia”, potrivit cercetătorilor, care adaugă că au fost descoperite cazuri chiar şi în Canada, India şi estul Asiei.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.

Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Sursa: agerpres.ro

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Buburuza este o insectă cunoscută și îndrăgită de toți, încă din copilărie. Acest gândăcel nu poate fi confundat cu...
- adv -spot_img

Permacultura – agricultura în armonie cu natura

Permacultura sau „agricultura permanentă” este un sistem de cultură în care se imită ecosistemele naturale. Astfel încât să nu...

Bibilica – avantajele și dezavantajele creșterii. Rase

Bibilica este o pasăre destul de rară în zona noastră,uneori poate fi întâlnită prin gospodăriile casnice. Cu toate acestea,...

De citit

Bibilica – hrana, creșterea puilor, inițierea afacerii

Creșterea bibilicilor nu diferă de creșterea găinilor. Detalii despre...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției