joi, 18 august, 2022
24.3 C
București

-

HomepageȘtiriBulgaria se confruntă cu un focar de gripă aviară la o fermă...

Bulgaria se confruntă cu un focar de gripă aviară la o fermă de raţe

Autorităţile veterinare din Bulgaria au anunţat miercuri că vor sacrifica peste 5.800 de raţe după detectarea unui focar de gripă aviară la o fermă industrială din satul Zalti Bryag, în sudul ţării, transmite Reuters.

Este a cincia fermă afectată de gripă aviară în sudul Bulgariei, începând din decembrie.

Focarele de gripă aviară din Asia şi Europa au un risc mai ridicat să se răspândească la oameni din cauza numărului ridicat de variante, a avertizat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE).

Şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a anunţat miercuri a înregistrat un prim caz de gripă aviară în acest an şi a informat populaţia cu privire la măsurile pe care trebuie să le respecte pentru combaterea răspândirii virusului H5N1.

Apariţia cazurilor de gripă aviară în Tulcea poate fi considerată normală de către medicii veterinari, în contextul în care judeţul se află pe culoarul de migrare a păsărilor sălbatice.

Luna trecută, cercetătorii de la institutul german de sănătate animală Friedrich Loeffler Institute (FLI) au avertizat că Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie.

„În prezent traversăm cea mai gravă epidemie de gripă aviară atât în Germania cât şi în Europa”, susţin cercetătorii de la FLI.

Potrivit acestora, noi cazuri sunt detectate în fiecare zi şi nu doar păsările sunt afectate de virusul gripei aviare.

„Nu se întrevede un sfârşit iar ţările afectate se întind din Finlanda şi până în Insulele Feroe, din Rusia şi până în Portugalia”, potrivit cercetătorilor, care adaugă că au fost descoperite cazuri chiar şi în Canada, India şi estul Asiei.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice.

Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI) în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Sursa: agerpres.ro

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Semănatul rapiței de toamnă – top 7 cele mai frecvente greșeli

Rapița de toamnă necesită o îngrijire corespunzătoare începând de...

MADR: Suprafeţele agricole calamitate se apropie de 352.000 de hectare

Suprafaţa totală afectată de secetă până în prezent se ridică la 351.700 hectare (ha) în 33 de judeţe, mai...

Fertilizarea cartofului și sfeclei de zahăr. Norme, îngrășăminte recomandate

Prima lege a agrochimiei este să-i dai solului cel puţin tot atât cât ai scos din el, altfel nu-i...

Ucraina: Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă ar putea scădea cu 30-60% fără sprijin din partea statului

Suprafaţa cultivată cu grâu de toamnă în Ucraina ar putea scădea cu 30 - 60% în 2023 fără sprijin...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate