20.4 C
București
vineri, 12 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBruxelles-ul a căzut de acord cu România și celelalte patru state vecine...

Bruxelles-ul a căzut de acord cu România și celelalte patru state vecine cu Ucraina cu privire la problema cerealelor

Comisia Europeană a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu cinci state UE, printre care Polonia, România și Ungaria, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene, după interdicțiile de import impuse de mai multe dintre aceste țări și considerate „inacceptabile” de Bruxelles, relatează AFP, scrie hotnews.ro.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat că Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria vor renunţa la măsurile unilaterale pe care le-au luat din cauza importurilor de cereale din Ucraina.

„Comisia Europeană a anunţat că cele patru ţări renunţă la măsurile unilaterale pe care le-au luat, dar şi că va veni imediat cu măsuri comune pentru cele cinci state, interzicând importul, aşa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Importurile vor fi suspendate până la data de 5 iunie, urmând a se analiza ulterior prelungirea acestei decizii, în funcţie de situaţie”, a subliniat Petre Daea.

UE suspendase în mai 2022, timp de un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina și s-a organizat pentru a-i permite să-și exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor prin Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în țara din februarie. 2022.

Statele UE vecine cu Ucraina au înregistrat o creștere masivă a importurilor de porumb, grâu sau floarea soarelui din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor și la scăderea prețurilor locale.

Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria au interzis cerealele și alte produse agricole importate din Ucraina la mijlocul lunii aprilie, spunând că vor să-și protejeze fermierii, deschizând o confruntare cu Comisia, responsabilă de politica comercială a UE.

Patru produse ucrainene vor avea interdicție la import, iar acordul garantează tranzitul cerealelor

Comisia a încheiat vineri un „acord de principiu” cu aceste patru țări precum și cu România, pentru a „aborda atât preocupările Ucrainei, cât și ale țărilor vecine UE”, a anunțat comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis.

Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicție unilaterale luate de aceste țări, în schimbul unor „măsuri de salvgardare excepționale” privind patru produse ucrainene considerate „cele mai sensibile”: grâu, porumb, rapiță, semințe de floarea soarelui.

Vor fi efectuate evaluări asupra altor produse ucrainene, cum ar fi boabele de soia și uleiul de măsline.

Comisia a promis de asemenea pe 19 aprilie un ajutor suplimentar de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din aceste cinci țări, după un pachet inițial de 56,3 milioane de euro acordat la sfârșitul lunii martie, fonduri preluate din criza Politicii Agricole Comune.

Mai presus de toate, acordul garantează posibilitatea tranzitului de cerealele şi produsele agricole ucrainene prin cele cinci state cu destinaţia ţărilor terţe – punct crucial pentru Kiev, nerăbdător să poată continua să-şi exporte producţia.

„Acest acord va menţine în acelaşi timp capacitatea de export a Ucrainei cu scopul ca ea să continue să hrănească lumea şi mijloacele de subsistenţă ale agricultorilor noştri”, a salutat pe Twitter preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Tranzitul cerealelor şi al altor produse agricole prin Polonia spre alte ţări, suspendat de Varşovia timp de aproape o săptămână, fusese deja reluat oficial în 21 februarie, dar menţinând stricta interdicţie de a ajunge pe piaţa poloneză.

Mai devreme vineri, guvernele Celor 27 şi-au dat acordul pentru a reînnoi pentru un an suspendarea taxelor vamale asupra tuturor produselor ucrainene importate în UE.

Ce măsuri luaseră cele cinci state în privința cerealelor ucrainene și ce își dorea Ungaria

De altfel, și ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a anunțat miercuri că Comisia Europeană va interzice importurile de grâu și alte produse ucrainene în România până pe 5 iunie.

Ungaria dorea ca interdicția privind importurile de grâu ucrainean să rămână în vigoare până la sfârșitul lui 2023, potrivit ministrului Agriculturii de la Budapesta, Istvan Nagy, adăugând că și alte state vecine ar dori același lucru.

Ungaria a suspendat pe 16 aprilie importurile de grâu din Ucraina, după ce Polonia a dispus aceeași măsură ca urmare a protestelor fermierilor săi față de inundarea piețelor de cantități mari de grâu și alte cereale ucrainene sub prețul de producție local.

Slovacia și Bulgaria au urmat și ele exemplul, în timp ce guvernul român a anunțat că va sigila și monitoriza mijloacele de transport cu cereale din Ucraina care tranzitează România și va face controale în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din țara vecină.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole