22.8 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriGuvernul Slovaciei a aprobat interzicerea importului de cereale şi produse agricole din...

Guvernul Slovaciei a aprobat interzicerea importului de cereale şi produse agricole din Ucraina

Guvernul interimar al Slovaciei a aprobat, în şedinţa sa de luni desfăşurată online, interzicerea, începând cu 19 aprilie, a importului de cereale şi a unor produse agricole din Ucraina, precum zahăr, fructe şi legume, vin şi miere. Interdicţia nu se aplică produselor ucrainene care tranzitează Slovacia către ţări terţe, transmit TASR şi AFP.

După cum a declarat presei ministrul agriculturii, Samuel Vlcan, măsura urmăreşte să protejeze sectorul agricol slovac, precum şi sănătatea consumatorilor.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a anunţat că, în urma analizei unui eşantion de cereale din Ucraina, a fost detectată „prezenţa unui pesticid care nu este autorizat în UE şi care are un impact negativ asupra sănătăţii umane”.

Bratislava se alătură astfel Varşoviei şi Budapestei, care au interzis importurile de cereale ucrainene în weekend. Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile.

Guvernul slovac interimar a fost totuşi criticat de fostul partener Dreptate şi Solidaritate (SaS) că măsura a venit prea târziu şi, în plus, a fost adoptată doar după ce în ţară au ajuns cereale contaminate din Ucraina.

Cerealele destinate exportului în ţări terţe ar fi trebuit să fie monitorizate şi vânzarea lor în Slovacia ar fi trebuit să fie interzisă cu mult timp în urmă. Cu toate acestea, interdicţia a fost aprobată abia astăzi, după ce Polonia şi Ungaria au optat pentru aceeaşi măsură, a deplâns SaS.

O expertă în agricultură a partidului, Jarmila Halgasova, a considerat că este justificată despăgubirea celor care au fost obligaţi să se debaraseze de această marfă.

Recenta descoperire a 1.500 de tone de cereale ucrainene contaminate cu reziduuri de pesticide este doar vârful icebergului, iar în Slovacia există zeci de mii de tone de cereale din Ucraina care nu respectă standardele de igienă, a afirmat luni guvernatorul regiunii Nitra şi liderul partidului extraparlamentar HLAS-SD, Branislav Becik.

În prezent, exporturile de cereale ucrainene tranzitează în mare parte ţările UE, după ce rutele tradiţionale din Marea Neagră au fost blocate de invazia rusă.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, timp de un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina şi a dispus ca aceasta să îşi exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor maritime prin Marea Neagră.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Avertizare ANM: Cod portocaliu de ploi torenţiale în 10 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare Cod...
‹ adv ›

Afide la pomi – recomandări la combaterea eco și chimică

Afidele, numite popular și păduchi de plante, sunt reprezentate de multiple specii reunite sub familia Aphididae. Acestea produc daune...

Prolemn: Producem de trei ori mai mult lemn decât consumăm, dar ne confruntăm cu sărăcia energetică

Stocul de masă lemnoasă pe picior, în pădurile României, este de 2,3 miliarde metri cubi, iar paradoxul românesc este...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole