miercuri, 10 august, 2022
22 C
București

-

HomepageȘtiriBaza de Date AFIR pentru utilaje şi echipamente agricole şi neagricole oferă...

Baza de Date AFIR pentru utilaje şi echipamente agricole şi neagricole oferă preţuri actualizate la fiecare 3 luni

Preţurile din Baza de Date cu Preţuri de Referinţă (BDPR) pentru utilajele şi echipamentele achiziţionate prin FEADR se vor putea actualiza la fiecare trei luni, dacă este cazul, indiferent de procentul de creştere a preţurilor, informează miercuri Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Anterior, actualizarea se realiza anual pentru o creştere a preţurilor mai mare de 5%.

Potrivit unui comunicat al AFIR, ca răspuns la majorările continue de preţuri la materii prime, precum şi la servicii şi echipamente, Agenţia a modificat procedura de lucru pentru a prelungi perioada în care actualizarea preţurilor se poate realiza la un interval mult mai mic decât cel prevăzut iniţial.

Decizia privind actualizarea preţurilor din BDPR la trei luni a fost luata începând din 2021 şi a avut în vedere, la acel moment, adaptarea la contextul economic şi social, în special referitor la creşterile preţurilor pentru materiile prime.

Ulterior, în urma creşterii preţurilor şi pentru energia electrică şi gaze naturale din acest an, AFIR a modificat Ghidul Bazei de date cu preţuri de referinţă, utilizat pentru evaluarea proiectelor finanţate din Fondul European Agricol Pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), precizează instituţia.

„Conform noii proceduri, actualizarea preţurilor se poate realiza o dată la trei luni, spre deosebire de prevederile procedurale obişnuite la şase sau 12 luni. Această actualizare se realizează la solicitarea oficială a firmei care a înscris elementele respective în Baza de Date a AFIR, însoţită de o comunicare oficială din partea producătorului. Modificările făcute sunt menite să sprijine beneficiarii PNDR care planifică achiziţia de utilaje sau echipamente, astfel încât aceştia să poată face un calcul real al bugetelor, din punct de vedere al achiziţiei”, a declarat directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.

Prin Baza de Date cu Preţuri de Referinţă (BDPR), instrument de lucru unic la nivel naţional, AFIR facilitează accesul solicitanţilor de fonduri europene la investiţii, simplificând procedura de achiziţie.

Baza de Date are afişate online peste 37.500 de elemente pentru investiţii agricole şi neagricole din următoarele categorii: maşini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri şi mobilier.

Astfel, elementele care se regăsesc afişate online în BDPR pot fi achiziţionate de beneficiarii privaţi PNDR în mod direct, fără a mai fi nevoie să parcurgă nicio altă procedură de achiziţie.

Fermierii pot găsi în BDPR elemente agricole: de la recipiente de creştere plante, în valoare de 3 euro, la tractoare de peste 400.000 euro, la drone de pulverizare (erbicidat) sau drone de analiza a stării plantelor şi a solului cu camera multispectrală de peste 10.000 euro sau roboţi agricoli pentru furajare de peste 160.000 euro, până la sisteme de depozitare în silozuri de peste 2.000.000 euro.

De asemenea, antreprenorii pot găsi în BDPR elemente neagricole, precum sisteme de spălătorie self service de peste 32.000 euro, minilaboratoare pentru cabinete medicale de peste 2.500 euro şi alte echipamente din domenii neagricole.

Ghidul actualizat al Bazei de Date cu Preţuri de Referinţă al AFIR este disponibil pe pagina de internet afir.info, la secţiunea Informaţii utile – Baze de date cu preţuri de referinţă.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

ICL Polysulphate™ – suplimentarea organică a substanțelor nutritive

Polysulphate™ este un îngrășământ mineral granular, cu o compoziție...

Tratamente la prun: scheme de protecție și perioade recomandate

Tratamentele la prun au drept scop menținerea sub control a diferitor boli și dăunători care pot afecta sănătatea pomilor,...

ANM: August, cea mai însorită lună de vară; recordul de temperatură – 44,5 grade Celsius

Luna august este cea mai însorită şi, uneori, cea mai caldă lună de vară, deşi faţă de iulie se...

Piața agricolă mondială: Analiștii estimează creșterea prețurilor

Săptămâna trecută s-a înregistrat o volatilitate record a prețurilor, începutul perioadei de volatilitate fiind dominat de recesiunea economică, urmat...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate