33.7 C
București
sâmbătă, 23 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriBarbu: Schemă de ajutor de stat pentru industria alimentară

Barbu: Schemă de ajutor de stat pentru industria alimentară

Guvernul a aprobat, vineri, ordonanţa de urgenţă privind schema de ajutor de stat pentru industria alimentară, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Ordonanţa de urgenţă este în strânsă legătură cu principiul de bază din programul de guvernare: patriotism economic. Am spus că vom reînvăţa să cumpărăm româneşte şi asta vom face. Practic, prin intermediul acestui act normativ, direcţionăm investiţiile pentru dezvoltarea producţiei realizate în România. Avem o capacitate uriaşă de a obţine materie primă. Avem obligaţia să ne asigurăm că ceea ce obţin fermierii noştri este procesat şi transformat în produse cu valoare adăugată mare, aici la noi, în România. Numai aşa ne putem asigura că românii au pe mese alimente bune la preţuri corecte şi suportabile”, a afirmat Barbu, după şedinţa Executivului.

El a menţionat că bugetul alocat Programului naţional de dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare INVESTALIM este de 600 de milioane de euro pentru perioada 2023-2026, precizând că acest lucru înseamnă aproximativ 148-150 de milioane de euro anual.

Domeniile în care, prin această schemă, vor fi constituite unităţi de procesare sunt exact cele în care România acum înregistrează deficit: prelucrarea şi conservarea cărnii, industria peştelui, industria cartofilor, domeniul sucurilor din fructe şi legume, prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, fabricarea uleiurilor şi a grăsimilor, fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, fabricarea produselor de morărit, fabricarea pâinii, fabricarea zahărului. Acestea sunt cele 10 domenii pentru programul INVESTALIM, a mai spus ministrul, adăugând că toate condiţiile de eligibilitate vor fi incluse şi în ghidurile de aplicare care vor fi lansate în perioada imediat următoare.

Întrebat în legătură cu numărul beneficiarilor acestui program, ministrul a precizat că, în total pe cei patru ani, este vorba de 140 de procesatori din România, adică 70% din industria alimentară.

Banii sunt de la bugetul de stat, sunt pe regulamentul Uniunii Europene, pe modelul HG 807 prin care Ministerul de Finanţe a avut cel mai de succes program privind ajutoarele de stat şi s-au dezvoltat foarte multe societăţi cu capital românesc în România, a mai spus Barbu.

El a adăugat că ajutorul de stat este numai pentru partea de dezvoltare, investiţii, achiziţionarea de echipe, retehnologizarea fabricilor.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Conferința anuală europeană „Pâinea Păcii”

Conferința anuală europeană „PeaceBread” (Pâinea Păcii) a fost găzduită anul acesta de...
‹ adv ›

„Târgul pâinii” va fi organizat în cadrul Zilei Satului Românesc, în perioada 22 – 24 septembrie 2023

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” vă invită în perioada 22 -24...

Informații importante pentru potențialii beneficiari ai intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri

Având în vedere lansarea intervenției DR 30 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cadrul Planului Strategic (PS) 2023-2027, în luna octombrie 2023,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole