11.7 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAsociaţia Forţa Fermierilor a depus o adresă oficială prin care solicită redeschiderea...

Asociaţia Forţa Fermierilor a depus o adresă oficială prin care solicită redeschiderea PNRR

Asociaţia Forţa Fermierilor a depus joi o adresă oficială privind redeschiderea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în vederea finanţării obiectivelor de interes naţional din sectorul agricol – sistemul naţional de irigaţii şi o reţea naţională de depozite regionale, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.

Solicitarea AFF este adresată premierului Nicolae Ciucă şi preşedinţilor celor două Camere din Parlamentul României – liderului PNL Florin-Vasile Cîţu, Preşedintele Senatului, şi liderului PSD Ion-Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor.

Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor consideră că România se află la o răscruce în ceea ce priveşte asigurarea securităţii alimentare a cetăţenilor săi.

Un drum duce, dacă nu se vor lua măsuri urgente, către preţuri uriaşe la alimente pe termen mediu şi lung, o clasă a producătorilor agroalimentari extrem de sărăcită şi vulnerabilă, o dependenţă de produsele alimentare venite din afara ţării şi de prăbuşire a satului românesc.

Cealaltă cale, pe care AFF propune ca România să meargă în urma unor decizii înţelepte, conduce la asigurarea securităţii alimentare prin acoperirea consumului în mare majoritate din producţie internă, la creşteri de preţuri suportabile pentru români, la fermieri prosperi, care să concureze pe picior de egalitate cu omologii lor din UE, la o creştere economică impresionantă pentru mulţi ani de acum înainte şi la un viitor bun pentru mediul rural.

Cu alte cuvinte, avem şansa ca România să devină o putere agroalimentară a Uniunii Europene, dacă acţionăm decisiv şi acţionăm acum!

Asociaţia Forţa Fermierilor a solicitat de urgenţă un acord politic naţional, între toate partidele parlamentare, pentru renegocierea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în vederea introducerii finanţării agriculturii naţionale.

Organizaţia reaminteşte că, deşi au fost anunţate, de către fostul ministru al Agriculturii, două obiective majore care să fie finanţate din PNRR, şi anume sistemul de irigaţii şi reţeaua de depozite regionale, acestea nu s-au mai regăsit în documentul final.

Din motive ne explicate clar. În actualul context internaţional tulbure, cu războiul din Ucraina la graniţele UE, AFF consideră că există o oportunitate evidentă ca oficialii Comisiei Europene să manifeste mult mai multă flexibilitate în a accepta modificarea PNRR, pentru asigurarea securităţii alimentare a României, în mod direct, şi pentru a contribui la buna funcţionare a pieţelor agroalimentare europene, în mod indirect.

AFF precizează că este nevoie doar de o acţiune politică hotărâtă şi face „un apel la clasa politică să nu îşi bată joc de viitorul acestei ţări, lăsând-o pradă secetei, scumpirilor necontrolate şi lipsei de produse agroalimentare autohtone pe rafturile magazinelor. Nu este timp de pierdut!”.

În adresa depusă, Asociaţia Forţa Fermierilor şi-a exprimat încrederea că toate datele tehnice privind nevoile din sectorul de irigaţii al agriculturii româneşti pot fi furnizate decidenţilor politici cu exactitate de către specialiştii din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care are în subordine Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – ANIF.

De asemenea, referitor la proiectul reţelei de depozite regionale pentru produse agroalimentare, există informaţii că acesta a fost pregătit şi există finalizat la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În final, AFF şi-a exprimat speranţa că liderii politici vor răspunde pozitiv solicitării care reprezintă o veritabilă provocare de mobilizare politică şi diplomaţie în relaţia cu oficialii europeni, însă fermierii au încrederea în forţa actualei coaliţii guvernamentale şi în dorinţa de a asigura securitatea alimentară a României în actualul context geopolitic şi economic extrem de dificil.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională legal constituită şi care reprezintă interesele tuturor categoriilor de producători agroalimentari din România, indiferent de mărime, sector sau regiune.

AFF se luptă pentru drepturile şi interesele legitime a 20.000 de membri înscrişi direct sau care fac parte din organizaţii afiliate la Asociaţia Forţa Fermierilor.

AFF acordă gratuit membrilor consultanţă juridică şi pentru accesarea fondurilor europene, precum şi suport mediatic şi de petiţionare pentru toate problemele sesizate de către membri.

AFF este partener de dialog instituţional al autorităţilor publice centrale şi locale, pentru atingerea obiectivului membrilor noştri de a pune agricultura în ofensivă. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Asociaţia Forţa Fermierilor solicită preşedinţilor de partide sprijin pentru obţinerea adeverinţelor APIA

Asociaţia Forţa Fermierilor face apel la preşedinţii partidelor politice...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole