11.1 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleArabia Saudită face cea mai mare investiţie, pentru o țară cu clima...

Arabia Saudită face cea mai mare investiţie, pentru o țară cu clima aridă, în tehnologia alimentară: va construi o oază horticolă în orașul Neom

Arabia Saudită şi-a unit forţele cu o companie de sere din Ţările de Jos pentru a pune la punct un „climat artificial” şi a putea cultiva fructe şi legume în deşert, transmite Bloomberg.

Firma Van Der Hoeven a ales o suprafaţă de teren echivalentă cu 15 terenuri de fotbal pentru a construi o oază horticolă la marginea Neom, un oraş al viitorului care este construit în prezent de la zero pe coasta Mării Roşii şi care se va extinde până în deşert.

Acest parteneriat este cea mai mare investiţie în tehnologia alimentară a unei ţări care din cauza climei aride şi temperaturilor extreme este dependentă de importuri pentru aprovizionarea cu alimente.

Acest proiect este doar începutul, precizează compania horticolă olandeză Van Der Hoeven, al cărui contract în valoare de 120 de milioane de dolari cu Guvernul saudit presupune designul şi construcţia a două facilităţi test la marginea oraşului Neom, împreună cu asigurarea serviciului şi funcţionării serelor pe o durată de mai mulţi ani.

„Vom construi un climat artificial acolo unde cultivarea în teren deschis este dificilă, cu obiectivul de a produce pe tot timpul anului”, a declarat directorul general de la Van Der Hoeven, Michiel Schoenmaeckers.

Securitatea alimentară este o prioritate pentru planificatorii oraşului Neom, un proiect în valoare de 500 de miliarde de dolari al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, care vrea să transforme o suprafaţă de deşert de mărimea Belgiei într-o regiune high-tech, ce ar putea găzdui câteva milioane de oameni.

Printre cele mai recente acorduri în acest sens, fondul suveran din Arabia Saudită a semnat un acord cu firma americană AeroFarms pentru a înfiinţa o companie la Riad pentru a construi şi a opera sere verticale în Arabia Saudită şi în regiunea Golfului Persic.

O altă entitate din Arabia Saudită a participat la o ofertă de acţiuni a celui mai mare producător de carne de pasăre din Brazilia, tranzacţie care se adaugă achiziţiilor de acţiuni la traderul de produse agricole din Singapore Olam Agri Holdings şi la producătorul indian de orez LT Foods Ltd. 

În ceea ce priveşte oraşul Neom, Arabia Saudită vrea să beneficieze de expertiza specialiştilor din Ţărilor de Jos, care a devenit al doilea cel mai mare exportator mondial, după SUA, în pofida faptului că este una dintre cele mai mici ţări din Europa.

Influenţa Ţărilor de Jos a crescut graţie unor soluţii inovative precum sere moderne şi cultivarea în sistem vertical, în condiţiile în care jumătate din terenurile din Ţările de Jos sunt alocate pentru producţia agricolă.

Serele din apropiere de oraşul Neom vor alimentare cu fructe şi legume viitoarea metropolă cât şi restul Arabiei Saudite şi, de asemenea, vor oferi un exemplu pentru alte ţări din lume care se confruntă cu provocări în asigurarea securităţii alimentare, potrivit directorului general de la Neom Food, Juan Carlos Motamayor. 

Proiectul se va extinde semnificativ după ce cele două sere pilot vor fi gata, a spus Motamayor într-un interviu separat în capitala Olandei. Construcția a început la începutul anului 2023 și planul este ca instalațiile de testare să fie finalizate până anul viitor.

„Ne vom extinde pe sute de hectare cu diferite tipuri de sere”, a precizat Motamayor.

Neom are nevoie de peste o mie de hectare de sere pentru a-și îndeplini obiectivul de a produce peste 300.000 de tone de fructe și legume, obiectiv pe care încearcă să îl atingă în următorii opt până la zece ani.

‹ adv ›

6 COMENTARII

  1. Candva Romania era numita „granarul Europei” Azi in jur de 50% din terenurile agricole nu mai sunt romanesti.
    Azi omania importa majoritatea alimentelor ,inclusiv al celor de baza.Si tot azi in loc de a urma exemplul multor tari ,inclusiv al Arabiei Saudite ,care sunt constiente ca risca sa fie obligate sa traiasca in sistem autarhic, la noi „inteligentii nostrii”cei cu o coloana vertebrala imprumutata de la meduze …cumpara avioane de vanatoare sau multirol de ultima generatie. DE,noi (nii) iam ales!

  2. In anul 2000 am fost la Petrom sa ma angajez , trimis de cineva.
    Directorul general de pe undeva din str Luterană sa pe aproape, a zis ca sunt in faliment, ca nu au bani de investitii si de salarii.
    Au venit austriecii au pus ordine, si noi acum nu-i mai vrem.
    Păi la așa tâmpiți , austriecii sunt foarte buni.
    Dacă ar veni olandezii si americanii cu investitii in agricultura sivturism dar si in alte domenii si sa ne dea si noua 30 % iar nu ne-ar conveni ca ,,suntem aici de 2.000 de ani” ,,proprietari, producatori si beneficiari ”
    Cam asta e !
    Așa o să rămânem cum am fost milenii, niste vasali si niște proști.

  3. Avem combinat siderurgic, putem reactiva industria de polietilena. Putem reactiva sistemele de irigatii. Totul cu oameni noi, hotarati, harnici si patrioti.
    Ce ne opreste sa umplem tara de solarii ?
    Prostia ? Lenea ? Sa cerem la vaccinuri antiprostie si antilene in loc de anticovid.

    • Aveți dreptate ! Dar ați omis să spuneți că avem si sute de mii de trântori care nu muncesc si așteapta ajutor de la stat dar si zeci de mii de detinuți care ar dori in anumite condiții și s-ar descurca la făcut sere si solarii. De unde terenuri ? Pămănt este destul, solutiile de colaborare trebuie căutate !

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Tuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră...
‹ adv ›

Alertă patogen la rapiță. Făinarea rapiței – atac la silicve la hibrizii sensibili în Câmpia Banatului

Încă de la începutul primăverii am făcut informări cu privire la prezența acestui patogen în culturile de rapiță din...

ANRE: 90% dintre autorizaţiile de producţie sunt în fotovoltaic sau eolian

Un număr de 145 de capacităţi energetice sunt în curs de construire în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole