9.7 C
București
sâmbătă, 11 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrimele licitaţii pentru energie regenerabilă pe schema de Contracte pentru Diferenţă vor...

Primele licitaţii pentru energie regenerabilă pe schema de Contracte pentru Diferenţă vor fi lansate în curând cu sprijinul BERD

România va lansa în curând prima sa licitaţie pentru o schemă de sprijin prin Contracte pentru Diferenţă (Contracts-for-Difference -CfD) pentru energie regenerabilă, cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, conform unui comunicat al BERD remis.

„Proiectele de energie eoliană terestră şi proiectele solare fotovoltaice (PV) cu o capacitate totală de 2.000 MW vor fi sprijinite printr-o schemă CfD cu o maturitate de 15 ani. Licitaţia va fi lansată în perioada următoare, ofertanţii câştigători fiind aşteptaţi să fie anunţaţi în noiembrie 2023. O notă informativă pentru ofertanţi va fi publicată înainte de lansarea oficială a licitaţiei şi va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Energiei”.

BERD cooperează cu Ministerul Energiei şi cu alte autorităţi române relevante pentru a crea cadrul legal şi de reglementare necesar pentru schema de sprijin CfD şi pentru a implementa procesul de licitaţie competitivă pentru prima rundă de licitaţii din 2023.

Schema bidirecţională CfD stimulează investiţiile în energie regenerabilă, oferind stabilitate veniturilor dezvoltatorilor şi consolidând integrarea în piaţă a surselor regenerabile. Licitaţiile reprezintă prima rundă a unui plan multianual, care prevede atribuirea de CfDs pentru un total de 10 GW de capacitate de generare a energiei eoliene şi solare PV până în 2030.

„Suntem mândri să jucăm un rol-cheie în dezvoltarea sectorului energiei regenerabile din România şi să contribuim la efortul acesteia de a decarboniza economia românească, în conformitate cu reperele PNRR şi cu obiectivele de energie regenerabilă la nivel de ţară. Această nouă schemă CfD acordată prin licitaţie este esenţială pentru a debloca investiţiile din sectorul privat şi pentru a asigura tranziţia către un sector energetic rezilient şi prietenos cu mediul. Mulţumim Ministerului Energiei şi tuturor părţilor interesate din România implicate alături de noi în acest demers”, a declarat Mark Davis, directorul BERD pentru România şi Bulgaria.

BERD a sprijinit implementarea de licitaţii pentru energie regenerabilă în multe ţări în care operează. Până în prezent, BERD a investit peste 10,5 miliarde de euro în 514 proiecte în România.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Saint-Gobain România şi OMV Petrom semnează un acord pentru furnizarea de energie verde

OMV Petrom va livra, în următorii cinci ani, circa...
‹ adv ›

Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa a fost pus în funcțiune în Germania

Compania Hansainvest Real Assets și dezvoltatorul Move On Energy au inaugurat un parc fotovoltaic cu o capacitate maximă de...

Acord între PPC şi Mytilineos pentru dezvoltarea unui portofoliu solar de 2.000 MW în 4 ţări, inclusiv România

PPC Group şi Mytilineos Energy & Metals au semnat un acord cadru de cooperare (CFA) pentru a dezvolta şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole