12.9 C
București
luni, 8 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANM prezintă zonele cu suficientă umiditate în sol și cele cu deficit

ANM prezintă zonele cu suficientă umiditate în sol și cele cu deficit

Lucrările agricole în câmp se vor desfăşura în bune condiţii pe parcursul următoarei săptămâni, iar gradul de aprovizionare cu apă în solul agricol va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara, reiese din prognoza de specialitate publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit sursei citate, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în majoritatea zonelor de cultură.

În schimb, pe suprafeţe agricole extinse din Crişana şi Moldova, local în centrul Dobrogei, centrul şi sudul Transilvaniei, izolat nord-estul Munteniei şi nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată.

La nivel general, gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara, în timp ce conţinutul de umiditate din sol se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) pe suprafeţe extinse din Crişana, izolat în nord-estul şi nordul Moldovei, nord-vestul Banatului.

În acest context, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal, pe majoritatea suprafeţelor şi uşor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei.

Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta medie şi bună la speciile înfiinţate în perioada optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă îşi vor definitiva faza de apariţie a frunzei a treia (90-100%), continuându-se înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%), iar rapiţa se va afla la dezvoltarea aparatului foliar (10-19 frunze), alungirea tulpinii (10-80%), butonizare (10-60%) şi înflorire.

De asemenea, speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea, legarea rodului şi înfrunzirea, iar seminţoasele înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea.

Specialiştii estimează că, în aproape toate podgoriile, la viţa-de-vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire, în timp ce la sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum se vor semnala germinarea, răsărirea şi încolţirea, extinzându-se totodată lucrările de semănat/plantat.

Totodată, culturile de prăşitoare (floarea-soarelui şi porumbul) înfiinţate în epoca optimă se vor afla la germinare şi răsărire, continuându-se lucrările de semănat.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul următor se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general mai scăzut decât în mod normal, în aproape toate zonele agricole.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3 şi 16 grade, abaterile termice negative fiind de la un grad la 5 grade Celsius, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 10 şi 21 de grade, în cea mai mare parte a ţării, iar minima aerului va oscila între -4 şi 10 grade, pe întreg teritoriul, izolat fiind condiţii de producere a brumei.

În acelaşi timp, valoarea medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 7 şi 13 grade, favorabilă atât pentru parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare, răsărire) la culturile semănate până în prezent, cât şi pentru continuarea însămânţărilor de primăvară.

Până pe data de 29 aprilie, se întrevăd ploi locale, izolat sub formă de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor.

Pe fondul acestor estimări, agrometeorologii prognozează că lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc) se vor desfăşura în bune condiţii. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Maramureş: Culturile cerealiere şi pomicole, evoluţie optimă generată de condiţiile agrometeo

Starea culturilor cerealiere şi pomicole din judeţul Maramureş este optimă, deşi stratul de zăpadă din această iarnă a fost...

AgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din patru regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis pentru perioada 20 - 26 martie 2024 că în această perioadă se...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole