‹ adv ›
duminică, 5 februarie, 2023
1.3 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAPPR: La grâu există cantităţi disponibile pentru acoperirea cererii interne până la...

APPR: La grâu există cantităţi disponibile pentru acoperirea cererii interne până la următoarea recoltă

România a avut parte, în 2021, de un an agricol favorabil, astfel, în ciuda restricţiilor generate de pandemie, fermierii români s-au mobilizat exemplar şi au semănat, îngrijit şi strâns recolte bogate: peste 11 milioane tone de grâu şi aproape 14 milioane tone de porumb, susţin reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR).

Potrivit sursei citate, la grâu, pentru care consumul anual total este de circa 4,2 – 4,5 milioane tone, există la acest moment cantităţi disponibile pentru acoperirea cererii interne până la următoarea recoltă.

Totodată, în cazul porumbului, fermierii din România depind în mare măsură de pieţele de export, deoarece nu există, la nivel naţional, suficientă capacitate de procesare, iar consumul intern a fost redus în ultimii ani şi pe fondul scăderii efectivelor de animale, îndeosebi în urma focarelor de pestă porcină africană.

„APPR – Mândru că sunt fermier sprijină poziţia oficială exprimată azi (luni, n.r.) de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de a nu interveni pe piaţa cerealelor şi a nu restricţiona fluxurile comerciale ale României. Prin exporturile sale de produse agricole, ţara noastră este un furnizor important intra şi extracomunitar de securitate alimentară, un rol pe care şi l-a consolidat prin eforturi susţinute de-a lungul ultimelor 15 ani”, se menţionează în documentul semnat de Cristina Cionga.

Conform sursei citate, din producţia anului de piaţă 2021/2022, se consumă intern aproximativ 7 milioane tone de porumb, prin urmare excedentul este substanţial.

În mod tradiţional, România exportă anual 5-7 milioane tone porumb boabe, din care 50% în UE şi 50% către ţările din Orientul Mijlociu şi Africa.

„Până la sfârşitul anului agricol curent (adică până la 30 iunie), Rusia şi Ucraina ar mai fi avut de livrat pe piaţa globală 11 milioane tone de grâu şi 15 milioane tone de porumb. Aceste cantităţi vor trebui substituite de alte ţări producătoare care dispun de resurse de hrană – iar România poate contribui la ameliorarea situaţiei aprovizionând popoare din alte părţi ale lumii care trec printr-o ameninţare fără precedent. România trebuie sa rămână un partener de încredere în UE, iar orice decizie cu privire la piaţa liberă intracomunitară trebuie luată având in vedere obligaţiile pe care le avem ca membru al UE. Desigur că situaţia trebuie evaluată continuu, dar precipitaţiile căzute în prima parte a lunii martie constituie premisele unui nou an agricol normal”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii APPR susţin că preţurile mărfurilor agricole „au escaladat, dar cel puţin în acelaşi ritm au escaladat preţurile la energie, combustibil şi alte inputuri agricole, de aceea este esenţial ca fermierii să-şi poată recupera costurile şi să aibă acces la resurse pentru a relua producţia în campania agricolă de primăvară”.

Astfel, dacă va dori să achiziţioneze cereale în vederea constituirii de rezerve, statul român ar putea organiza licitaţii la care pot participa producătorii agricoli, inclusiv membrii APPR.

„Se impune identificarea soluţiilor robuste la problemele care pot apărea atât pe plan intern, cât şi în context internaţional, inclusiv susţinerea fermierilor pentru a face faţă provocărilor perioadei pe care o traversăm”, se precizează în document.

  • Citește despre ->
  • APPR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

VIDEO. Impactul strategiei Farm To Fork asupra agriculturii din România

Pe fondul preocupărilor membrilor APPR privind țintele strategiei Farm To Fork, a fost inițiat un studiu care analizează impactul reducerii cantităților de...

Poziția Copa Cogeca la revizuirea directivei UE privind energia regenerabilă

Miercuri, 14 septembrie, Parlamentul European a votat raportul prezentat de  eurodeputatul Markus Pieper (PPE,  Germania) care propune o revizuire a Directivei  UE privind energia regenerabilă (RED  III),...

Ziua Porumbului® Orezu 2022, ediţia a-XIII-a

Asociația Producătorilor de Porumb din România a organizat joi, 8 septembrie 2022, a-XIII-a ediţie a Zilei Porumbului. Anul acesta, la...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole