‹ adv ›
marți, 21 martie, 2023
15.8 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAgrometeo: Secetă pedologică în Dobrogea şi în unele zone din Muntenia, Moldova,...

Agrometeo: Secetă pedologică în Dobrogea şi în unele zone din Muntenia, Moldova, Transilvania şi Banat

Seceta pedologică se va menţine în Dobrogea, dar şi în zone din Muntenia, Moldova, Transilvania şi Banat, unde se vor înregistra deficite de umiditate în sol, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 16 – 22 martie 2023.

„În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Transilvania şi Banat, local în estul, nordul, nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, local în nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, vestul, centrul, estul, sud-estul, sudul, izolat nord-estul Moldovei, sudul Transilvaniei, nord-vestul Banatului”, susţin specialiştii ANM.

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă şi pomicole vor evolua în general normal în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor depresionare din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde izolat vor fi posibile stagnări temporare de vegetaţie.

Potrivit ANM, pe ansamblu, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în continuare medie şi bună la cele înfiinţate în epoca optimă şi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

De asemenea, în semănăturile întârziate, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă, în special pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol.

„Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor afla la înfrăţire (20-100%) şi alungirea paiului (10-30%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%). În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, cultura de rapiţă din Dobrogea, Transilvania, Muntenia şi Moldova va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze)”, arată analiza agrometeo.

La pomii fructiferi se va semnala starea de repaus vegetativ, iar local pe terenurile cu expoziţie sudică se va continua faza de umflare a mugurilor de rod la speciile timpurii de sâmburoase. În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge stadiul de repaus biologic.

Potrivit specialiştilor ANM, pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, lucrări de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole) se vor desfăşura în bune condiţii.

Sub aspect termic, această perioadă se va caracteriza printr-o alternanţă de zile normale, cu intervale în care vremea va fi mai caldă sub aspect termic, în aproape toate regiunile.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3 şi 12 grade Celsius în zilele cele mai calde, abaterile termice pozitive fiind de 1 şi 5 grade şi minus 2 – 8 grade Celsius în restul perioadei, limite apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 2 şi 18 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar cea minimă va oscila între minus 6 şi 6 grade Celsius în toate regiunile agricole, valori mai scăzute înregistrându-se în depresiuni, unde se va produce brumă şi îngheţ superficial la sol.

Meteorologii prognozează pentru această perioadă precipitaţii predominant sub formă de ploi locale pe întreg teritoriul, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în nordul, nord-estul şi centrul ţării, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Izolat, cantităţile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Totodată, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Avertizare ANM: Cod galben de vânt în întreaga ţară și Cod portocaliu de viscol puternic la munte

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, un...
‹ adv ›

ANM: Atenţionări Cod galben de vânt şi ploi însemnate cantitativ în zone din 17 judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, mai multe atenţionări Cod galben de intensificări ale vântului şi ploi...

ANM anunță vreme mai caldă în următoarele două săptămâni; probabilitatea de ploi creşte

Vremea se va încălzi considerabil în perioada următoare, la nivelul întregii ţări, iar valorile termice maxime ajung până la...

Agrometeo: Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori satisfăcătoare până...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole