16.1 C
București
marți, 3 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriAFP: Erdogan îi cere lui Putin să nu ia măsuri care să...

AFP: Erdogan îi cere lui Putin să nu ia măsuri care să escaladeze tensiunile

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut miercuri omologului său rus Vladimir Putin să evite orice „escaladare” în conflictul cu Ucraina la Marea Neagră, a anunţat preşedinţia, citată de AFP.

În cursul unei convorbiri telefonice, şeful statului turc i-a cerut liderului de la Kremlin „să nu ia nicio măsură care să rişte să provoace o escaladare a tensiunilor în războiul dintre Rusia şi Ucraina”.

El a subliniat „importanţa Iniţiativei Mării Negre, pe care o vede ca pe o punte spre pace”, a precizat preşedinţia într-un comunicat, referindu-se la acordul privind cerealele, a cărui prelungire a fost refuzată de Moscova.

Pentru Erdogan, care a fost unul dintre negociatorii şi garanţii acordului cu ONU şi care intenţionează să „continue eforturile” pentru relansarea acordului, „oprirea prelungită a Iniţiativei Mării Negre nu va fi în beneficiul nimănui, iar ţările care au nevoie de cereale şi cu venituri mici vor avea cel mai mult de suferit”.

El a amintit că „preţurile cerealelor au scăzut cu 23% când coridorul era în funcţiune”, între 1 august 2022 şi 17 iulie la miezul nopţii, şi că acestea „au crescut cu 15% în ultimele două săptămâni”.

Potrivit preşedinţiei, cei doi lideri au „convenit de asemenea asupra vizitei preşedintelui Putin în Turcia”, fără a avansa însă un calendar.

Atât înainte, cât şi după realegerea sa la sfârşitul lunii mai, Erdogan i-a adresat în mai multe rânduri o invitaţie şefului de la Kremlin.

Atacurile cu drone ale Rusiei au avariat recent portul ucrainean Odesa şi, miercuri, infrastructurile portuare ucraineane de la Dunăre, care sunt vitale pentru exporturile de cereale.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dăunători la varză – simptome de atac, combatere

Dăunătorii la varză pot produce pagube importante, reflectate atât...
‹ adv ›

MADR a publicat mecanismul de import a produselor agricole din Ucraina şi Republica Moldova

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a postat în transparență decizională un proiect de Ordonanță de Urgență prin care se...

Producţia României din acvacultură este la jumătate faţă de cea a Cehiei

Producţia din acvacultură a Uniunii Europene în anul 2021 a fost de aproximativ 1,123 milioane de tone iar valoarea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole