16 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePerioada de aplicare a clauzei suspensive pentru Programele de susţinere în sectoarele...

Perioada de aplicare a clauzei suspensive pentru Programele de susţinere în sectoarele suin şi avicol, prelungită

Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, Ordonanţa de urgenţă pentru completarea art. 13 din Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, precum şi a art. 12 din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol.

Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, actul normativ vizează prelungirea perioadei de aplicare a clauzei suspensive cu maximum 6 luni, sub condiţia prezentării de către beneficiari a unei declaraţii pe propria răspundere conform căreia procedura de obţinere a documentelor nu este finalizată la data depunerii solicitării de prelungire.

Potrivit MADR, prin Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie aprobat prin Legea nr.195/2018, până la data limită de semnare a contractelor, respectiv 31 decembrie 2022, au fost încheiate 28 de contracte. Prin această schemă de sprijin este susţinută înfiinţarea a 49.349 locuri de cazare reproducţie suine în ferme comerciale, prin intermediul cărora se va genera o producţie de circa 1,25 milioane purcei anual.

Prin Programul de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi de creştere în sectorul avicol aprobat prin Legea nr.227/2018, până la data limită de semnare a contractelor, respectiv 31 decembrie 2022, au fost încheiate 40 de contracte. Prin acest program este susţinută înfiinţarea a 8,8 milioane locuri de cazare pentru activitatea de creştere, reproducţie, incubaţie în sectorul avicol.

În urma notificărilor transmise în perioada 15 – 20 noiembrie 2023 de către unii dintre beneficiarii celor două programe, s-a constatat că şapte beneficiari în cadrul Programului suine, reprezentând 20%, şi patru beneficiari în cadrul Programului avicol, reperezentând 10%, din motive neimputabile acestora, nu au finalizat procedura de obţinere a documentelor pentru care a fost reglementată clauza suspensivă.

„Astfel, neadoptarea acestei măsuri ar putea avea drept efect nerealizarea unora dintre proiectele de investiţii pentru care au fost încheiate contracte de finanţare, în acelaşi timp, generând pierderi considerabile beneficiarilor, care au efectuat deja cheltuieli semnificative cu elaborarea documentaţiilor, studiului geotehnic şi de fezabilitate, lucrărilor de proiectare, achiziţia/dobândirea dreptului de utilizare pentru terenurile pe care se realizează investiţia, consultanţă, precum şi alte cheltuieli necesare implementării proiectelor”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Tulcea: Condiţii noi pentru pescarii comerciali din Deltă

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Tulcea a început săptămâna aceasta emiterea noilor permise de pescuit comercial pentru locuitorii...

Agricultura ecologică, sector de interes în cadrul expoziției AgriPlanta

În perioada 23 – 26 mai 2024, la Fundulea, județul Călărași, pe o suprafață de peste 36 ha, are...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole