17.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFIR, recertificată pentru sistemul de management anti-mită până în iulie 2023

AFIR, recertificată pentru sistemul de management anti-mită până în iulie 2023

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finalizat recent procedura de recertificare internaţională a sistemului de management anti-mită, pentru care a obţinut, încă din iunie 2019, certificarea internaţională conform standardului ISO 37001:2016, a anunţat, marţi, AFIR.

Certificarea acordată de către SRAC CERT SRL, partener al IQNET – reţea internaţională de certificare, pentru implementarea tehnică şi financiară a Fondului European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) este valabilă până în iulie 2023.

Menţinerea certificatului obţinut de AFIR este condiţionată de efectuarea supravegherilor anuale din iulie 2023 şi iulie 2024, susţin reprezentanţii AFIR.

Politica anti-mită a AFIR se aplică tuturor structurilor centrale şi teritoriale ale instituţiei, tuturor activităţilor desfăşurate, tuturor salariaţilor, precum şi tuturor colaboratorilor Agenţiei. Astfel, colaboratorii AFIR trebuie să asigure respectarea principiilor şi angajamentelor prevăzute în Politica anti-mită, prin propriul management şi control.

„Este în primul rând o confirmare a angajamentului luat de către AFIR în scopul prevenirii şi combaterii practicilor de luare şi dare de mită. Fondurile europene pe care instituţia noastră le derulează sunt bazate pe egalitate de şanse, iar menţinerea unui cadrul de toleranţă zero pentru mită este esenţială pentru îndeplinirea acestei cerinţe esenţiale. Faptul că Agenţia a obţinut recertificarea pentru acest standard arată faptul că toate procesele şi procedurile interne sunt calibrate foarte bine pentru a preîntâmpina orice situaţie de acest gen”, a precizat directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.

Sistemul de management anti-mită încurajează semnalarea faptelor de mită, în sensul în care orice angajat, contractor, beneficiar sau terţ poate sesiza imediat orice solicitare directă sau indirectă de oferire, promitere, dare sau acceptare a unui avantaj necuvenit, financiar sau nefinanciar, de recompensare a unei persoane prin plăţi, bunuri, călătorii sau alte beneficii pentru o persoană sau rudele sale, cu scopul de a acţiona sau a nu acţiona în legătură cu îndeplinirea sarcinilor specifice.

Aceste sesizări pot fi transmise prin intermediul adresei de e-mail [email protected], garantând în acelaşi timp anonimatul sesizorului.

Unul dintre principalele roluri ale sistemului de management anti-mită constă în adoptarea unor controale specifice activităţilor desfăşurate de Agenţie, menite să crească şansele de detectare, dacă este cazul, a faptelor de mită şi în acelaşi timp să prevină comiterea unor asemenea ilegalităţi, se menţionează în comunicat.

Sistemul de management anti-mită a fost îmbunătăţit şi perfecţionat, au fost întărite măsurile de siguranţă deja existente şi au fost adoptate unele specifice.

„Dintre măsurile specifice politicii anti-mită cu caracter de noutate enumerăm: măsuri de monitorizare a sistemului de management anti-mită, activităţi de conştientizarea periodică a angajaţilor, actualizarea analizei riscului de mită, actualizarea analizei de context, actualizarea Manualului politicilor sistemului de management anti-mită, precum şi măsuri de monitorizare şi investigare a semnalărilor de mită”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii AFIR susţin că instituţia a manifestat întotdeauna toleranţă zero pentru mită şi s-a implicat activ în implementarea şi ulterior îmbunătăţirea continuă a unui sistem de management anti-mită competitiv şi modern la nivelul instituţiei.

Obiectivul propus este încurajarea şi promovarea unei culturi instituţionale anti-mită puternice, menită să descurajeze orice potenţiale fapte de mituire, se mai menţionează în comunicat. 

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR anunță programele active de finanțare pentru exploatațiile agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) amintește că, fermierii...
‹ adv ›

AFIR: 30 aprilie, termen limită pentru cererile de finanțare în sectorul pomicol

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) amintește că, până pe 30 aprilie 2024, pot fi depuse cereri de finanțare...

Unitate modernă de colectare și procesare a cerealelor la Cricău, realizată pe fonduri europene

Cu o viziune inovatoare și sprijinul AFIR, comunitatea din Cricău demonstrează că dezvoltarea sustenabilă nu este doar un vis....
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole