4.7 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriA început sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022

A început sezonul de combatere a căderilor de grindină aprilie-octombrie 2022

Sezonul de combatere a căderilor de grindină din acest an a început în 15 aprilie, cele şase Unităţi operaţionale din cadrul Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) fiind pregătite pentru realizarea intervenţiilor active în atmosferă în scopul reducerii riscurilor de fenomene meteorologice periculoase, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„În sezonul 2022 de combatere a căderilor de grindină, respectiv în perioada 15 aprilie-15 octombrie, Unităţile de Combatere a Căderilor de Grindină (UCCG) vor proteja o suprafaţă de cca. 2,2 milioane de hectare” se arată într-un comunicat al MADR.

Potrivit sursei citate, în prima fază vor funcţiona un număr de 94 de puncte de lansare (PL), amplasate astfel:

  • UPCCG Prahova care asigură, cu 22 de PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Prahova, Buzău, Teleorman şi Olt;
  • UCCG Iaşi care asigură, cu 16 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Iaşi şi Vaslui;
  • UCCG Vrancea care asigură, cu 20 PL, protecţia culturilor agricole în judeţele Vrancea şi Galaţi;
  • UCCG Oltenia care asigură, cu 19 PL, protecţia culturilor agricole din judeţele Olt, Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi;
  • UCCG Timiş care asigură, cu 7 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Timiş şi UCCG Mureş care asigură, cu 10 PL, protecţia culturilor agricole din judeţul Mureş.

Alte 12 puncte de lansare (PL), din cadrul UCCG Timiş şi Mureş se află în diferite stadii de realizare (construcţie, finalizare lucrări, dotare sau punere în funcţiune) urmând a intra în operare pe parcursul sezonului.

În ultimii ani, suprafaţa protejată a crescut constant, de la 116.000 de hectare protejate împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, în anul 2015, la peste 1,5 milioane hectare în anul 2021, cu perspectiva de a depăşi 2,3 milioane de hectare în acest sezon, precizează Ministerul Agriculturii.

SNACP nu are în acest moment capacităţi de intervenţie pentru combaterea căderilor de grindină la nivelul întregii ţări, ci doar în zonele protejate de infrastructura antigrindină din cadrul unităţilor operaţionale.

Serviciile de protecţia antigrindină şi capacităţile de creştere a precipitaţiilor sunt în curs de dezvoltare la nivelul întregii ţări şi de conectare la nivel transfrontalier.

Sistemul naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a devenit funcţional începând cu anul 2000, ca urmare a necesităţii adoptării unor măsuri preventive de reducere a riscurilor climatice asociate fenomenelor meteorologice extreme: grindină, ploi torenţiale, secetă, ş.a. Scopul SNACP este de a asigura protecţia culturilor agricole cu înaltă valoare economică (vii, livezi, sere, etc) precum şi al comunităţilor rurale din zonele de intervenţie, faţă de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbărilor climatice.

Activităţile de combatere a grindinei generează modificări ale condiţiilor meteo-climatice la nivel local, cu rază limitată de acţiune, în spaţiu şi timp.

Reglementarea activităţii de intervenţii active în atmosferă a fost realizată prin Legea nr.173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă şi prin hotărâri ale Guvernului pentru aprobarea normelor de aplicare a legii, a structurii şi a Programului de dezvoltare a SNACP 2010-2024.

Responsabilitatea managementului Sistemului revine Autorităţii pentru Administrarea SNACP structură de specialitate din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai...

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la plantele de roșii. Această metodă este aplicată în special de...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Tufa spaniolă la cireș – cum se formează coroana. Tăierile

Sistemul de conducere tufă spaniolă la cireș (Spanish Bush) constă din mai multe ramuri ce reduc din vigoarea de...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate