21.7 C
București
joi, 29 iulie, 2021

-

HomepageȘtiri40 de probe prelevate din legume şi fructe prezentau reziduuri de pesticide

40 de probe prelevate din legume şi fructe prezentau reziduuri de pesticide

Prezenţa reziduurilor de pesticide în legume şi fructe a fost constatată la 40 de probe din 112 prelevate, însă în niciuna dintre acestea nu a fost depăşită limita maximă admisă, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

„Am văzut în ultimele zile ştiri legate de calitatea fructelor şi legumelor. Trebuie să ştiţi că noi am început cu ANSVSA un control comun pentru că după atribuţii noi, prin Autoritatea Fitosanitară, putem şi trebuie să verificăm calitatea şi prezenţa reziduurilor de pesticide în legumele şi fructele care se produc în ţară, iar pentru importuri acest lucru este în sarcina ANSVSA. Am vrut să facem un control comun tocmai pentru a vedea care este calitatea acestor fructe şi legume şi prezenţa substanţelor şi a reziduurilor de substanţă atât la cele produse în România cât şi la cele importate. Din datele pe care ni le-a furnizat Autoritatea Fitosanitară rezultatele sunt următoare: au fost prelevate 112 probe, lucrate 110, două mai sunt în lucru, şi doar la 40 dintre acestea au fost constatate reziduuri, dar acestea nu au depăşit limita maximă admisă”, a spus Oros.

El a precizat că datoria instituţiilor este să verifice dacă există prezenţa acestor reziduuri de pesticide utilizate de către cultivatori peste limita maximă admisă, adică limita periculoasă pentru sănătatea omului, iar pedepsele care ar trebui să fie date când sunt depăşite aceste limite trebuie să fie exemplare.

„Importante sunt pedepsele care ar trebui să fie date când se depăşesc grav aceste limite. Controlul administrativ excesiv nu rezolvă problema dacă pedeapsa nu este una exemplară. Costurile acestor analize sunt destul de mari, procedurile sunt destul de greoaie şi atunci când găseşti o depăşire a limitelor maxime admise şi pedeapsa nu este una exemplară, nu ai rezolvat problema doar recoltând probe şi făcând tot timpul analize. Analizele trebuie făcute neanunţat, un screening, şi acolo unde s-au depăşit aceste limite, pentru că discutăm despre punerea în pericol a sănătăţii publice, pedepsele trebuie să fie exemplare, astfel încât nimeni să nu se gândească vreodată cu uşurinţă să utilizeze în exces aceste substanţe. Aceasta este soluţia, altfel putem face tot felul de analize dacă măsurile care vin în urma unor rezultate alarmante nu vin, problema nu se rezolvă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Întrebat de unde cumpără roşiile, Oros a răspuns: „De regulă din piaţă. Când sunt acasă le cumpără soţia mea, dar avem şi în grădină”.

Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv Legea nr. 89/2006 privind procedurile de stabilire a nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide în plante şi produse vegetale, comercializarea plantelor şi produselor vegetale care au un conţinut de reziduuri de pesticide peste nivelurile maxime admise se sancţionează cu o amendă contravenţională de la 250 lei până la 500 lei şi confiscarea bunurilor respective, pentru loturi de până la 50 kg.

În cazul în care producătorii şi comercianţii de produse agricole, persoane fizice sau juridice, nu permit inspectorilor fitosanitari prelevarea de probe din plantele şi produsele vegetale pot primi amenzi contravenţionale de la 1.000 lei până la 2.000 lei şi confiscarea bunurilor respective, pentru loturi mai mari de 50 kg.

Sursa foto: metslab.com

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Fermierii trebuie să protejeze animalele în perioadele caniculare

Crescătorii de animale trebuie să respecte măsurile specifice protejării animalelor în perioadele caniculare, atrage atenţia Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară...
- adv -spot_img

Identificarea unor terenuri pentru a fi împădurite, în analiza miniştrilor Mediului şi Agriculturii

Identificarea unor categorii de terenuri care pot fi împădurite, cum ar fi cele administrate în prezent de Agenţia Domeniilor...

Producătorii de legume n-au nicio şansă să reziste pe piaţă dacă nu se asociază

Producătorii de legume pot să câştige mai mult pe un contract ferm, dacă îşi unesc forţele şi îşi vând...

Noi pe Facebook

De citit

APIA efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor

Potrivit unui comunicat de presă, Agenția de Plăți şi...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției